Een groep Amerikanen heeft een class-action rechtszaak aangespannen tegen Zynga, de maker van populaire Facebook-spelletjes als Farmville, Mafia Wars en Cafe World. Volgens de aanklagers heeft Zynga privégegevens van 218 miljoen gebruikers verzameld en gedeeld met adverteerders en dataverkopers.

Schadevergoeding

Volgens de aanklacht heeft Zynga door het delen van gebruikersgegevens de federale wet en het contract met Facebook geschonden. De aanklagers willen een niet nader gespecificeerde schadevergoeding van Zynga ontvangen. Ze zeggen met de aanklacht ook een dwangmiddel te willen verkrijgen om toekomstig misbruik van privégegevens door anderen te voorkomen.

De aanklacht is ingediend naar aanleiding van een onderzoek van de Wall Street Journal waaruit blijkt dat een groot deel van de populairste Facebook-applicaties privégegevens lekt naar derde partijen, waaronder adverteerders en bedrijven die data over personen verhandelen zoals Rapleaf.

Telefoonboek

Woensdag werd al bekend dat Amerikaanse politici opheldering van Facebook willen over het lekken van privégegevens. Facebook stelde naar aanleiding van de ophef over het delen van user id’s dat de media de impact daarvan overdreven. Het zou niets meer zijn dan het vinden van een naam in een telefoonboek. Aan de andere kant meent de Electronic Frontier Foundation dat er iets fundamenteel mis is met de manier waarop Facebook derde partijen toegang geeft tot gegevens.

Zynga wilde nog niet reageren op de aanklacht.