Fast Search, dat geavanceerde zoektechnologie levert, blijkt verwikkeld in boekhoudschandaal van - ten minste voor Noorse begrippen - ongekend kaliber, zo schrijft Portfolio.com. Het zoekbedrijf heeft stelselmatig met de omzet- en winstcijfers geknoeid, zo luidt de voorlopige conclusie van de Noorse financiële waakhond, Kredittilsynet.

De boekhoudfraude zou zelfs zo serieus zijn, dat de toezichthouder onlangs politie en justitie heeft ingeschakeld voor strafrechtelijke vervolging van de verantwoordelijken. Dat zou onder meer oud-topman van Fast kunnen zijn, John Markus Lervik. Lervik is sindsdien vicepresident enterprise search bij Microsoft geworden.

Ironie

Volgens de Noorse krant Aftenposten is het in Noorwegen nog nooit voorgekomen dat de financiële toezichthouder politie en justitie betrekt in een boekhoudzaak. Kredittilsynet deed op 24 april jongstleden aangifte bij de politie in Oslo, afdeling economische delicten. Op dezelfde dag sloot Microsoft formeel de acquisitie van Fast Search af.

Redmond had vorig jaar haast met de overname in een periode van een koortsachtig overnameduel met Google om DoubleClick. Dat bedrijf ging aan Microsofts neus voorbij, waarna het onverwachts snel zowel aQuantive als Fast Search inlijfde. Volgens Portfolio wist Microsoft toen al dat Fast kampte met boekhoudkundige onregelmatigheden.

Fast Search staat onder kenners te boek als potentiële Google-killer. Het beschikt over superieure zoektechnologie, bovenal geëigend voor grote bedrijfsnetwerken.