De Rus, Dmitry Slyarov, had net een dag eerder een presentatie gegeven op de jaarlijkse hackersconventie Defcon, toen FBI-agenten hem maandagmorgen in Las Vegas in de boeien sloegen. Zij kwamen in actie nadat het softwarebedrijf Adobe aangifte had gedaan tegen Slyarov.

Slyarov wordt verdacht van het publiceren van software waarmee de beveiliging van e-books gekraakt kan worden. Hij werkt voor het Russische bedrijf Elcom, dat het programma Advanced eBook Processor heeft uitgebracht.

De Advanced eBook Processor kraakt de beveiliging van Adobe's eBook software en zet het gekraakte e-book om in een gewoon PDF-bestand, eveneens een formaat van Adobe. Op die manier kunnen de restricties om de bestanden te lezen en te printen omzeild worden.

Adobe en andere producenten van e-books vrezen dat de technologie van Elcom gebruikt zou kunnen worden voor het op grote schaal kopiëren van elektronisch gepubliceerde teksten. Volgens Elcom is de software daarentegen bedoeld om backups te maken van e-books. De mogelijkheid om ergens een backup van te maken is verplicht onder de Russische wet, aldus Elcom op zijn site. Bovendien is elke bescherming van e-books, gebaseerd op het PDF-formaat van Adobe, inherent onveilig volgens het Russische softwarebedrijf.

DMCA

Adobe en de FBI zijn echter van mening dat Slyarov de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) overtreedt. De DMCA is een omstreden Amerikaanse wet die het maken van producten die beveiligingen omzeilen, verbiedt.

De wet heeft veel kritiek uitgelokt van burgerrechtenactivisten en rechtsgeleerden, omdat het recht op vrije meningsuiting er door zou worden beperkt. Ook als er helemaal geen piraterij plaatsvindt kunnen de makers van software onder de DMCA worden vervolgd.

Eerder slaagde de muziekindustrie erin met behulp van de DMCA een hoogleraar die een kopieerbeveiliging voor elektronische muziekbestanden had doorbroken, het zwijgen op te leggen. De hoogleraar, Ed Felten van Princeton University, mag zijn bevindingen tot op de dag van vandaag niet publiceren.

Volgens beveiligingsdeskundigen is het actieve gebruik van de DMCA door de FBI slecht nieuws voor onderzoekers die gaten in beveiligingen zoeken. "Als de FBI je niet mag en als je niet helemaal clean bent, kan jFBI je zo te grazen nemen", aldus Robert Graham van het softwarebedrijf Internet Security Systems tegenover CNet.