De scholier, Josh Glazebrook, heeft inmiddels schuld bekend. Hij stuurde valse vanaf eind mei bommeldingen naar zijn school. Glazebrook werd veroordeeld tot 90 dagen jeugddetentie en het betalen van ruim 8800 dollar aan extra beveiligingsmaatregelen die de school trof na de e-mails.

Glazebrook schreef eerst een handgeschreven bommelding, die leidde tot de evacuatie van de school. Vervolgens begonnen de e-mails met teksten als "Ik ga de school op maandag 4 juni opblazen". De e-mails kwamen bijna dagelijks binnen, tot frustratie van de autoriteiten die de identiteit van de afzender probeerden te achterhalen.

Nadat studenten van de Timberline High School uitnodigingen kregen van het Myspace-account 'Timberlinebombinfo', zette de FBI zijn opmerkelijke wapen in: CIPAV. Deze 'Computer en Internet Protocol Adres Verifieerder' werd naar de beheerde van het Myspace-account gestuurd. Het programma nestelde zich op de pc van Glazebrook en zond informatie terug naar de FBI. Dit waren gegevens als het ip-adres van de pc, het mac-adres, een lijst van actieve applicaties, de gebruikte browser, de geregistreerde computernaam enzovoorts.

Door de spyware in te zetten werd Glazebrook snel ontmaskerd. Eerder lukte het de federale onderzoekers niet om hem op te sporen, omdat hij gebruikmaakte van een botnet van Italiaanse pc's. De rechter gaf toestemming voor het gebruik van de CIPAV-software, zo meldt Ars Technica.

Het is overigens opmerkelijk dat een hacker die de FBI lange tijd kon misleiden blijkbaar niet beschikte over software of kennis die de spionerende CIPAV kon opmerken.