De gezichtsherkenningssoftware die de FBI momenteel uitprobeert in de VS gebruikt alleen foto's van criminelen, bezweert diens directeur James Comey tegenover het Congres. Digitiale burgerrechtenorganisatie EFF vermoedt anders. Die WOB'te in april een aantal documenten vrij waaruit blijkt dat de fotodatabase volgend jaar 52 miljoen afbeeldingen zal bevatten.

Meer dan criminelen

Dat komt neer op meer dan 16 procent van alle burgers in het land en de EFF denkt dat ook foto's worden gebruikt van bijvoorbeeld routine antecedentenonderzoeken die werkgevers aanvragen. De opsporingsdienst verwerkt al jaren vingerafdrukken van burgers en neemt daarbij reeds enige jaren ook foto's in.

De directeur van de FBI bezweert nu tegenover het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dat alleen foto's van criminelen zullen worden ingevoerd in de gezichtsherkenningsdatabase. "Zoals ik het begrijp, gebruikt het pilotprogramma alleen arrestatiefoto's", aldus directeur James Comey. "Er was geen plan en er is momenteel geen plan om andere, niet-arrestatiefoto's te gebruiken."