In de nacht van woensdag op donderdag heeft de Amerikaanse FBI opsporingsverzoeken uitgevaardigd tegen tien vermeende leiders van Elite Torrents.

Ook is de controle over centrale server die alle netwerkactiviteiten coördineerde in handen van de federale recherche en is de site uit de lucht gehaald. Dit hebben de autoriteiten bekendgemaakt.

"Ons doel is om zoveel mogelijk van deze illegale activiteiten te sluiten", zegt plaatsvervangend procureur-generaal John Richter. De autoriteiten worden hierbij geholpen door de Amerikaanse filmindustrie die hen voorzien van 'waardevolle hulp bij het onderzoek'.

"Het optreden van vandaag is een duidelijk signaal naar iedereen die betrokken is bij online diefstal van auteursrechtelijk beschermd materiaal, dat zij zich niet kunnen verschuilen achter nieuwe technologieën."

Elite Networks is met ruim 133.000 geregistreerde internetters één van de grotere Bittorrent-sites. Volgens de FBI zijn er de afgelopen vier maanden alleen al meer dan 17.800 titels, waaronder films en software, via Elite Torrents verspreid.