Volgens HP heeft de toenmalige directie van Autonomy, dat in 2011 werd overgenomen door datzelfde HP, gesjoemeld met de cijfers. Daardoor zou HP veel te veel hebben betaald bij de overname van dat bedrijf. Van het aankoopbedrag, 11,1 miljard dollar is inmiddels 8,8 miljard dollar afgeschreven. HP heeft al laten weten dat geld hoe dan ook terug te willen halen bij de fraudeurs.

FBI gevraagd oor beurswaakhond SEC

Volgens persbureau Bloomberg is de FBI gevraagd om een onderzoek in te stellen door beurswaakhond SEC. HP heeft zijn kwartaalcijfers neergelegd bij de SEC, met apart daarvan de claims van fraude door het toenmalige management met de boeken. Van de afschrijving van 8,8 miljard dollar op het Britse bedrijf is meer dan 5 miljard direct terug te voeren op de boekenfraude, zegt HP. Wat overblijft is toe te schrijven aan de tegenvallende resultaten uit de overname van Autonomy.

"HP is extreem teleurgesteld om te constateren dat het voormalige management van Autonomy boekhoudkundige onregelmatigheden, misleiding en geheimhouding heeft gebezigd om de onderliggende financiële structuur van het bedrijf voorafgaand aan de overname door HP op te kloppen. Deze praktijken lijken een bewuste poging om investeerders en kopers te misleiden..." zei HP gisteren.

Oprichter Autonomy wast handen in onschuld

Oprichter en voormalig CEO van Autonomy Mike Lynch heeft direct alle beschuldigingen van HP verre van zich geworpen. Tegen Reuters zei de Ier dat hij geschokt was, en dat “het compleet en totaal verkeerd is". Lynch heeft een ontmoeting gehad met de andere voormalige topmanagers van Autonomy in Londen.

Volgens hem komen de beschuldigingen van HP uit de lucht vallen. “We weten niet waar ze het over hebben." Hij vermoedt een afleidingsmanoeuvre van HP's slechte resultaten. Lynch zegt dat het raar zou zijn dat een dergelijke fraude ongemerkt langs “300 van hun boekenonderzoekers" is gegaan.