Opsporing via gezichtsherkenning heeft de toekomst als het aan de FBI ligt. De Amerikaanse federale opsporingsdienst heeft een bedrag van 1 miljard gestoken in het opzetten van een project met gezichtsherkenning, schrijft het tijdschrift New Scientist. Als onderdeel van de nationale vingerafdrukdatabase worden ook op termijn gezichtsfoto's toegevoegd waarmee opsporing kan worden vergemakkelijkt.

Kogel is door de kerk

Een aantal Amerikaanse staten zijn in februari begonnen met een pilot waarbij foto's van zijn geüpload. De FBI zelf is al langer bezig met dit Next Generation Indentification (NGI) programma, maar nu is de kogel door de kerk. Naar verwachting wordt de dienst in 2014 in heel Amerika uitgerold. Naast foto's wil de dienst ook irisscans, DNA-analyse en spraakherkenning toevoegen aan de toolkit.

Met behulp van deze toolkit wordt er met algoritmen automatisch door databases heen gespit op zoek naar verdachten. Daarbij kunnen niet alleen potentiele daders worden uitgefilterd, maar bijvoorbeeld ook gezichten in mensenmassa's mensen worden herkend. Tenminste, dat is wat de FBI wil bereiken met het NGI-project.

Tool blijkt nauwkeurig

De FBI heeft nog niet bekend gemaakt welke algoritmen gebruikt worden. De gebruikte techniek zou zeker in het geval van zogenaamde 'gecontroleerde' foto's - van bijvoorbeeld paspoorten of politiefoto's - erg nauwkeurig kunnen werken. Tests uit 2010 toonden aan dat een gezocht iemand in 92 procent van de gevallen uit een pool van 1,6 miljoen profielfoto's kan worden gehaald. Ook is mogelijk om een match te krijgen wanneer iemand niet direct in de camera kijkt.

Privacyadvocaten zijn niet blij met de plannen van de FBI. Zij denken dat mensen zonder criminele achtergrond uiteindelijk ook in de database belanden. Ook wijzen zij op de twijfelachtige rechtmatigheid van deze vorm van toezicht. De FBI bestrijdt deze argumenten door te stellen dat er enkel gebruik wordt van profielfoto's van daders. Privacy-organisatie EFF maakt zich desondanks zorgen en spreekt hardop uit dat de FBI wel degelijk denkt aan uitbreiding zodra het systeem werkt.