De nieuwe voorzitter van de Amerikaanse telecomwaakhond FCC, een voormalige telecomlobbyist, vindt het geen probleem als isp’s speciale tolwegen optuigen voor internetverkeer. Zo kunnen die providers ook aan contentaanbieders als Netflix geld verdienen voor ‘gegarandeerde doorgifte’ van de datastromen die zij aanbieden aan eindgebruikers. Dat meldt technnieuwssite Ars Technica.

Tolweg in strijd met discriminatieverbod

De uitspraak van de kersverse FCC-baas is een nogal opmerkelijk standpunt, aangezien de FCC in 2010 regels opstelde die de zogeheten netneutraliteit moesten waarborgen. Netneutraliteit komt erop neer dat telecombedrijven alle verkeer neutraal moeten behandelen, en dus geen voorrang of vertraging mogen geven aan bepaalde sorten data van en voor bepaalde soorten aanbieders en gebruikers.

Destijds constateerde de waakhond: “Breedbandproviders die betaal-voor-prioriteit aanbieden hebben sterke prikkels om de servicekwaliteit van niet-geprioriteerd verkeer te beperken.” Dat leidde tot de conclusie: “In het algemeen is het onwaarschijnlijk dat betalen voor prioriteit voldoet aan de eis van ‘geen onredelijke discriminatie’.”

Drie jaar later lijkt de telecomtoezichthouder er anders over te denken. In ieder geval de nieuwe baas van de FCC: Tom Wheller. Hij vindt dat de markt dergelijke dingen zelf moet oplossen.

Perverse prikkels tot tolheffen

Momenteel wordt in Europa een fel debat gevoerd of betalen voor prioriteit, de zogenaamde internettolweg, in strijd is met de netneutraliteit. Volgens Eurocommissaris Neelie Kroes niet, maar het Europarlement is zeer kritisch over deze kwestie.

In sommige gevallen is de vraag of prioriteitsverkeer ten koste gaat van de kwaliteit van het ‘best effort’ internet geheel niet theoretisch. Isp's blijken namelijk de doorgifte van bijvoorbeeld Netflix actief te frustreren om aanbieders zo de betaalde tolweg op te dwingen. Dit gaat dan ten koste van betalende abonnees van die providers, aangezien die consumenten worden opgezadeld haperende videostreams. Ténzij de aanbiedende partij zwicht voor de isp-pressie.

YouTube filmpje, maar dan afgeknepen...