In de video laat Pai op een "humoristische" manier weten dat gebruikers niet bang hoeven te zijn dat er niets verandert. "Je kan nog gewoon Netflixen, je kan nog gewoon gamen, je kan nog gewoon je inkopen doen en lekker je voedsel instagrammen," aldus Pai.

Boze voorstanders en techbedrijven zeggen nooit beweerd te hebben dat deze dingen allemaal niet meer zouden kunnen na het afschaffen van de netneutraliteit. Het kan alleen wel zo zijn dat dataverkeer van concurrerende partijen wordt geknepen om andere partijen voorrang te kunnen geven.

Business Insider haalt een voorbeeld aan uit Portugal met bundels bovenop 'basisdata', met bijvoorbeeld een social pakket voor apps van sociale netwerken, een streamingbundel voor diensten als Netflix of Hulu, of een berichtenpakket voor apps als WhatsApp en Skype.

Die bundeling levert een probleem op voor de hele techsector in de zin dat het concurrentie in de kiem smoort. Als (een deel van) 325 miljoen Amerikanen zich abonneren op een bundel met Netflix en Hulu, blijven dat de grote videospelers. Een dienst met een interessantere catalogus of betere kwaliteit, zelfs eentje die uit Europa zou komen, zou zonder stevig gelobby bij providers onder de basisdata vallen.

In het ergste geval, zouden providers zelfs lage capaciteit leveren met de basisverbinding en investeren in verbeteringen ten faveure van de premiumbundels. Dat zou betekenen dat het voor nieuwkomers al helemaal geen doen is om nog te concurreren, want je zou een haperende en constant bufferende streamingdienst lanceren.

Op de volgende pagina: Trojaans paard?

Trojaans Paard

Pai ligt al langer onder vuur omdat hij voorheen advocaat was bij een van de grootste (mobiele) internetproviders van Amerika. Pai wordt door zijn overstap naar een neutrale, onafhankelijke partij als de FCC door tegenstanders gezien als een Trojaans paard die op deze manier allemaal wetten kan doordrukken die in het voordeel zijn van grote providers als z'n ex-werkgever Verizon. Dit valt vooral op omdat de vele adviezen van experts in de wind worden geslagen en de onwil te luisteren naar bezorgde gebruikers.

Pai schuift dit niet onder stoelen of banken en heeft er zelfs meerdere keren over gegrapt. De FCC-topman legde op verschillende evenementen gekscherend de link tussen Verizon en de acties die hij neemt in het voordeel van deze provider. Dit gaat zelfs zo ver dat hij op het jaarlijkse "Telecom Prom"-feest niet alleen grappen maakt over hoe hij zich als sokpop voor grote providers opstelt terwijl hij nu werkt voor een neutrale organisatie als de FCC, maar ook voorstanders van netneutraliteit belachelijk maakt.

Veel van deze grappen waren overigens niet bedoeld voor publieke oren. Op het feest zijn camera's streng verboden, maar een "anonieme spion" wist toch wat beelden te schieten van het feestje en heeft de twijfelachtige uitspraken online gezet.


Kogel door de kerk

Gistermiddag vond de zitting plaats over het afschaffen van de Netneutraliteit in Amerika en de stemming met drie mensen die voor de afschaffing waren en twee tegen. Verzoeken om de stemming uit te stellen zijn in de wind geslagen.

De kogel is nu dus door de kerk en Amerikaanse providers mogen nu internetverkeer naar bepaalde websites en diensten blokkeren, vertragen en eigen diensten voorrang geven. Dit wordt in Pai's video echter niet aangehaald.

Verschillende instanties zeggen overigens dat dit alleen speelt in Amerika en geen invloed zal hebben op de Europese markt. Wij leggen uit waarom dit wel het geval is.