FCC-voorzitter Julius Genachowski presenteerde zijn plannen maandag in een speech bij de Washingtonse denktank Brookings Institution. "Het internet heeft veel ondernemerschap ontketend en de opkomst van veel kleine bedrijven in heel Amerika mogelijk gemaakt. Het is daarom van vitaal belang dat we het vrije en open internet beschermen."

De FCC zal volgende maand de regels op papier zetten. Het vraagt dan de isp's en andere belanghebbenden om feedback te geven. De regels zijn volgens Genachowski nodig zodat content- en applicatiemakers kunnen innoveren zonder zich zorgen te maken over inmenging van isp's. De nieuwe regels gelden voor zowel traditionele vaste netwerken als voor mobiele breedbandnetwerken.

Afknijpen

In zijn speech beschreef Genachowski zes principes die ten gronslag moeten liggen aan netneutraliteit. Zo moeten consumenten onder meer keuzevrijheid hebben voor het gebruik van content en diensten. Isp's mogen wel aan netwerkmanagement blijven doen, maar slechts in redelijke mate. En als isp's het netwerkverkeer van hun gebruikers afknijpen, moeten ze daar transparant over zijn.

De FCC heeft in het verleden wel vaker isp's gedwongen internetverkeer neutraal te behandelen, maar heeft nooit formele regels opgesteld. Zo oordeelde de waakhond in 2008 dat Comcast moet stoppen met het afknijpen van p2p-verkeer. Comcast ging daar tegen in beroep. Die zaak loopt nog.

Nieuwe regels nodig?

Comcast-topman David L. Cohen vraagt zich in een blogpost af of nieuwe regels voor netneutraliteit nodig zijn. "Het internet in Amerika is een fenomenaal succes dat heeft geleid tot technologische en zakelijke innovaties, die ongeëvenaard zijn in de wereld. Dus het is logisch om je af te vragen of meer regulering van het internet een oplossing is voor iets dat geen probleem is."

Republikeinse senatoren zijn ook ontstemd door de plannen. Een aantal van hen diende enkele uren na de speech van Genachowski al een amendement in. Zij willen daarmee de FCC de fondsen te ontnemen die nodig zijn om de regels op te stellen.

"We moeten voorkomen dat de overheid belastende regels oplegt aan bedrijven. Regels die hen het vermogen ontnemen om te geven wat hun klanten willen. Het internet bloeit grotendeels als gevolg van een gebrek aan overheidsbemoeienis", schrijven de senatoren in het amendement.

Geen toestemming

Google is erg tevreden over de plannen van de FCC. "Het internet is gebouwd als een open platform. Dat betekent dat de makers van nieuwe diensten en content geen toestemming hoeven te vragen aan providers of dat ze speciale vergoedingen moeten betalen om beschikbaar te zijn", schrijft Vint Cerf van Google. Wetenschapper Cerf stond aan de wieg van internet.

"Als een handvol breedbandproviders zou bepalen wat mensen zien en doen online, dan zou dat de principes die het internet zo'n succes hebben gemaakt fundamenteel ondermijnen", stelt de 'vader van het internet'.