Vertegenwoordigers van FCC bevestigen dat er tegen de schending van de netneutraliteit door Comcast zal worden opgetreden, zo bericht Wall Street Journal. Aanstaande vrijdag doet de organisatie waarschijnlijk uitspraak.

Precedent

Eerder deze maand adviseerde het hoofd van de Federal Communications Commission (FCC) zijn medebestuurders al om te stemmen voor het nemen van maatregelen tegen Comcast. Een meerderheid van de vijf bestuurders is het er inderdaad mee eens dat Comcast regels heeft overtreden.

Comcast stelt dat het slechts bepaald internetverkeer heeft vertraagd om te voorkomen dat het netwerk zou bezwijken vanwege enkele fanatieke downloaders. Volgens de FCC heeft het bedrijf echter de regels geschonden door opzettelijk te voorkomen dat klanten online video's delen via p2p-diensten als BitTorrent. Ook onafhankelijk onderzoek heeft onlangs uitgewezen dat het kabelbedrijf permanent p2p-verkeer heeft tegengehouden.

Een besluit van de FCC-stemming om Comcast aan te pakken zou een belangrijk precedent scheppen in de discussie over netneutraliteit, aldus Wall Street Journal. Hoogstwaarschijnlijk zal het besluit eerst nog voor de rechter worden aangevochten, maar als het daar overeind blijft, zal daarmee worden bevestigd dat de FCC als politieagent mag optreden tegen internetaanbieders die zich ongeoorloofd met internetverkeer bemoeien.

Laag pitje

In de uitspraak zal FCC van Comcast eisen dat het bedrijf geen internetverkeer meer blokkeert of vertraagt. Bovendien zal Comcast openlijker moeten zijn tegenover zijn klanten. Aangezien Comcast al aan de meeste van deze eisen voldoet, zal er geen boete aan het FCC-besluit vastzitten.

In januari is de FCC begonnen met het onderzoek naar de ongeoorloofde regulering van het internetverkeer door Comcast. Het onderzoek van de telecomwaakhond heeft er al toe geleid dat andere providers hun plannen die indruisen tegen de netneutraliteit op een laag pitje hebben gezet, zo schrijft de Wall Street Journal.