Uit een studie die vorig jaar werd uitgevoerd door de Electronic Frontier Foundation, bleek dat Comcast de werking van BitTorrent en Gnutella verstoort door TCP "reset" pakketjes te versturen naar gebruikers.

Hoewel er steeds meer bewijs wordt gevonden dat de beschuldigingen juist zijn, ontkent Comcast nog altijd dat het met opzet haar pijlen specifiek richt op BitTorrent. David Cohen, vice president van het bedrijf beweert dat Comcast technieken gebruikt voor het reguleren van internetverkeer die binnen de regels van de Federal Communications Commission (FCC) vallen.

De FCC heeft een richtlijn opgesteld voor 'acceptabel netwerkmanagement' die vaststelt wat providers mogen doen om het verkeer binnen hun netwerk te reguleren.

Onacceptabel

Critici beweren dat het soort beheer van Comcast gebruikt niet door de beugel kan. De FCC gaat dit nu uitpluizen, meldt Ars Technica. 'We gaan dit onderzoeken om te controleren of gebruikers niet worden geblokkeerd. De vraag die zal opduiken is of het netwerkmanagement van Comcast daadwerkelijk acceptabel is. Als dat zo is, dan is er geen enkele reden voor het bedrijf om de aard van dit management openbaar te maken.'

Gedreigd met ontslag

Op die openheid zit Comcast echter niet te wachten. Het bedrijf wil koste wat kost voorkomen dat informatie uitlekt over het soort netwerkmanagement dat ze gebruikt. Medewerkers van het bedrijf zijn zelfs gewaarschuwd dat zij ontslagen worden wanneer ze informatie over het blokkeren van P2P-verkeer bespreken met mensen buiten het bedrijf.

Toch wil Comcast wel meewerken aan het onderzoek van de FCC: 'Wij geven graag antwoord op alle vragen die FCC heeft. We zijn ervan overtuigd dat onze activiteiten binnen de regels van de toezichthouder valt en dat deze maatregelen nodig zijn om een goede serviceverlening aan ál onze klanten te kunnen garanderen.'

'Niet geblokkeerd, alleen vertraagd'

Een aantal maanden geleden ontkende het bedrijf nog stellig dat P2P-verkeer werd geblokkeerd. Een anonieme internetmanager van Comcast verklaarde toen dat er geen P2P-verkeer werd geblokkeerd, maar alleen vertraagd, terwijl proefondervindelijk onderzoek anders uitwees.