De FCC maakte zaterdag bekend dat een belangrijke vergadering over het openstellen van spectrum donderdag niet doorgaat. Enkele Democratische parlementsleden hadden om het uitstel gevraagd, omdat zij vinden dat de overgang van analoge naar digitale ether-tv nu alle aandacht moet krijgen, schrijft persbureau Reuters. Die overgang van analoog naar digitaal staat voor februari gepland.

Volgens een FCC-woorvoerder betekent het Democratische standdpunt dat er 'geen consensus is om door te gaan'. Daardoor is het beraad over het openstellen van de vrije etherfrequenties tot nader orde uitgesteld.

Besluit

Amerikaanse politici zijn bang dat 15 procent van de Amerikaanse huishoudens door de overgang naar de digitale ether hun tv-signaal zal verliezen.

Begin november besloot de FCC unaniem dat het etherruimte voor draadloze datadiensten wil vrijmaken. Google reageerde toen verheugd. Het zoekbedrijf diende al meermaals plannen in bij de FCC om de licentievrije frequenties te benutten voor dataverbindingen.

White spaces

De zogeheten 'white spaces' bevinden zich tussen de frequenties van de digitale tv-zenders op de kanalen 2 tot en met 51. Google wil op de vrije frequenties een draadloos netwerk opzetten dat de hele VS afdekt. Het nieuwe netwerk moet draadloze verbindingen van enkele gigabits per seconde mogelijk maken.

Ook andere technologiebedrijven willen de vrije etherruimte gaan benutten voor draadloze diensten. Net als Google maken ook onder meer Microsoft, Intel, HP, Dell en Philips deel uit van de White Spaces Coalition. Televisiezenders protesteren tegen de plannen omdat ze storingen op het digitale tv-signaal vrezen.