Het Financieele Dagblad biedt nu vier abonnementsvormen aan: FD.nl Basic, FD.nl Economy, FD.nl Executive en FD.nl Professional. "De afgelopen twee jaar konden onze bezoekers dagelijks beschikken over een schat aan informatie over `al het geene tot het financieele betrekking heeft'. Nu zetten we een hek om deze kostbare informatie", zo schrijft de krant in een verklaring.

Abonnementen

Economy gaat 65 euro per jaar kosten en geeft dan toegang tot het nieuws, actuele koersinformatie, een selectie van de artikelen uit de krant en bedrijveninformatie. Voor abonnees van de krant introduceert de krant FD.nl Executive. Dit pakket omvat dezelfde diensten als het Economy-abonnement, maar dan met extra informatie en diensten. Zo is onder andere de volledige krant digitaal toegankelijk. De prijs van dit abonnement is gelijk aan de prijs van een abonnement op de krant. Voor 1350 euro per jaar kunnen gebruikers zich abonneren op FD.nl Professional. Voor dit bedrag is dan álle informatie op de website toegankelijk, waaronder het complete archief vanaf 1985 en de bedrijfsinformatie van 35.000 ondernemingen. Krantenabonnees betalen voor dit abonnement `slechts' 995 euro. Daarnaast biedt FD.nl nog een derde – gratis – variant aan, FD.nl Basic. Ook hier moeten gebruikers zich eenmalig registreren, waarmee zij online toegang krijgen tot de artikelen die op de voorpagina van de krant zijn verschenen. Ook zijn alle persberichten dan te lezen en is een deel van de koersinformatie toegankelijk.

FD.nl Alerts

Tegelijk met de invoering van het betaalmodel, start FD ook met een nieuwe dienst, genaamd FD.nl Alerts. Via deze nieuwsbrief wil de krant zijn abonnees dagelijks op de hoogte brengen van mogelijk interessante artikelen. Gebruikers kunnen vooraf hun voorkeuren definiëren, zodat alleen de artikelen die de abonnee interessant vindt onder de aandacht worden gebracht. Ook kunnen abonnees kiezen of zij de alerts realtime willen ontvangen of op één van de vaste verzendtijden (07.00 uur, 12.00 uur of 17.00 uur).

Voorgangers

Diverse kranten en andere uitgaven zijn FD.nl al voorgegaan. Zo biedt De Telegraaf bijvoorbeeld de gehele krant online aan, welke tegen betaling is te lezen. Ook de dagbladen van PCM (NRC Handelsblad, Trouw, Algemeen Dagblad, de Volkskrant) hebben inmiddels een registratiesysteem ingevoerd. Niet-abonnees worden nu gefactureerd voor het lezen van een online artikelen. Het registratiesysteem van de PCM-bladen is onderdeel van de migratie naar betaalde pdf-versies van de verschillende kranten. Het Algemeen Dagblad zal hier vermoedelijk als eerste van de PCM-bladen mee van start gaan. Het aanbieden van een krant in pdf-formaat is niet nieuw. Het Nederlands Dagblad startte al in 1997 met een pdf-versie van zijn krant waarop lezers zich konden abonneren. In maart vorig jaar startte de gereformeerde krant met de online verkoop van losse nummers.