Het zal duidelijk zijn, ik ben niet in eigen land. Dit is het soort taal dat je in Amerika eerder hoort dan in Nederland. De crisis is geen drama. De crisis biedt mogelijkheden! Kansen om je bedrijf weer eens goed tegen het licht te houden, nieuwe 'business opportunities' omdat de grootste innovaties altijd in depressies komen bovendrijven. Crisis is goed!

Ik ben in Amerika waar ik dit verhaal hoor. Op het South By South West festival, een internet en technologie beurs waar alle Amerikaanse Web 2.0 hotshots rondlopen en waar niet merkbaar is dat het land in economisch zwaar weer is beland. Het woord crisis valt nauwelijks en als het al valt is het geen bedreiging maar een kans. Duizenden programmeurs, vormgevers en andere internetgeeks hokken vijf dagen bij elkaar om de stand der dingen en de toekomst door te nemen. En ze zijn inspirerend, ze zijn optimistisch, 'the only way is up'!

SXSW is de rock n roll versie van Picnic. Waar het Amsterdamse evenement voor een belangrijk deel door het (middel) management van bedrijven wordt gevuld, zijn het hier de makers, de doeners, de twintigers die zichzelf stuk voor stuk entrepeneur noemen die de conferentie bevolken. Stuk voor stuk hebben ze een iPhone, een Apple laptop en een Moleskine schrift.

Ook hier zijn kennelijk ongeschreven regels. Overdag van tien tot zes zitten ze in panels en discussies, 's avonds lopen ze van het ene naar het andere feest georganiseerd door bedrijven als Google en Mashable. Ook daar zijn ze optimistisch en enthousiast. Je kent het wel, het is de toon die je in Amerika vaker treft: als je maar wil dan kom je er ook. Succes is een keuze.

De techgeeks zijn in Austin om te netwerken. Dat doen ze overdag, dat doen ze 's avonds. En ze vinden je een beetje gek als je zegt dat de belangrijkste reden van komst inspiratie opdoen is. Dit is hét moment van het jaar om de juiste connecties te leggen, die mogelijkheid laat je niet glippen. Ben je gek?

Na een kort gesprek en een blik op het naambordje dat 'Netherlands' zegt zijn er veel dan ook weer snel gevlogen. Daar heb je niks aan in je Amerikaanse netwerk. Maar ze zijn ook benaderbaar en aanspreekbaar, van Chris Anderson tot Guy Kawasaki tot Robert Scoble.

Het is inspirerend om op SXSW rond te lopen, mee te praten en door te denken. Ideeën opdoen, plannen toetsen. Hoewel het ieder voor zich is, heeft het ook wel degelijk iets van met zijn allen tegen de rest. Weg met de oude businesses en businessmodellen, hier komt de nieuwe lichting! Dat straalt South By South West uit. En dat is leuk.

Er zijn natuurlijk allerlei vraagtekens bij te zetten, bij een verhaal dat crisis goed is. En sommige interesse lijkt hier wel heel erg gespeeld. Maar een onsje meer van Amerika zouden we in Nederland wat mij betreft wel mogen hebben. En minimaal een pondje meer van South By South West: Tech & Beer & Rock n Roll!