De techfirma's vragen om een heroverweging van een wetsvoorstel dat volgens critici internetproviders de kans geeft geld te vragen aan contentaanbieders voor een betere en snellere toegang over het internet naar consumenten. De techbedrijven zien dat voorstel als "een bedreiging voor het internet", zo schrijft de Washington Post.

'Maak het internet transaranter'

Het voorstel zal leiden tot onderhandelingen tussen contentaanbieders en mogelijke achterstelling van contentaanbieders die niet bereid zijn te betalen of minder betalen dan concurrenten.

"De wet zou zowel consumenten als aanbieders moeten beschermen tegen blokkades, discriminatie en betaalde voorkeursbehandelingen en moet de markt voor internetdiensten transparanter maken", schrijven de techbedrijven.

FCC wat geschrokken van alle commotie

De FCC komt volgende week donderdag bijeen om over het eigen voorstel verder te praten, maar naar verluidt kan die datum mogelijk worden opgeschoven. Dit vanwege de overweldigende response uit de maatschappij en het bedrijfsleven, die zorgvuldig moeten worden bekeken, zei een lid van de commissie in een bijeenkomst eerder deze week.

Protesterende netneutraliteitfans hebben buiten het hoofdkwartier van de FCC in Washington een kampement opgeslagen, in Occupy-stijl zijn tenten opgezet met spandoeken met teksten als "Save the Internet". Ze willen er zeker tot aan 15 mei blijven.