Mozilla heeft moeite om te concurreren met WebKit-browsers als Safari. De ceo is er echter van overtuigd dat zijn onderneming een betere browser kan bouwen voor mobiele telefoons. Daarvoor wil hij wachten tot telefoons zo ver zijn dat alle browse-mogelijkheden van een normale pc ook werken op smartphones.

"We liggen sowieso achter, maar we wilden geen browser die niet het hele web bestrijkt", zegt Lilly in een interview met Om Malik. "We wilden een browser die alles doet: JavaScript, CSS , Flash, SVG, video en audio."

Rendering engine

Volgens de ceo heeft Fennec, de mobiele versie van Firefox, de meest geavanceerde rendering engine van alle mobiele browsers. Fennec is gebaseerd op de engine van Firefox 3.6, die op dit moment nog nergens anders gebruikt wordt. Volgens blogger Om Malik heeft Lilly gelijk: de mobiele browser werkt precies zoals de desktopuitvoering.

Lilly wil graag ontwikkelen voor Nokia Maemo, een op Linux gebaseerd besturingssysteem dat nog in ontwikkeling is. Maemo is volgens hem namelijk een modern mobiel os dat wordt gebouwd met het internet in gedachten. Hij is er zeker van dat er minimaal één Nokia Maemo-toestel veel reuring zal veroorzaken.

Android

Ook Android is interessant voor Mozilla omdat er waarschijnlijk veel Firefox-gebruikers zijn die zich ook aangetrokken voelen tot dat mobiele besturingssysteem van Google. Android is voor ontwikkelaars aantrekkelijk sinds de NDK (native development kit) waarin C/C++ wordt gebruikt. Fennec wordt in die taal geprogrammeerd.

Het is de bedoeling dat Fennec de eerste mobiele browser gaat zijn die add-ons ondersteunt. Dat moeten ook de aanjagers worden van de browser. Daarom is er veel tijd gestoken in de optimalisatie van de JavaScript-engine voor ARM-processors, gebruikt in veel mobiele telefoons. Ook wil Mozilla html 5 gebruiken. Daarmee wordt het makkelijker om voor verschillende platformen te ontwikkelen. Mozilla moest dus wachten op die ontwikkelingen.

Geen Blackberry of Symbian

Er wordt voorlopig niets ontwikkeld voor de BlackBerry omdat die telefoon een Java-platform gebruikt. Mozilla heeft "geen enkele interesse" in het ontwikkelen van Fennec voor BlackBerry, ongeacht het grote aantal gebruikers van dat type smartphone. Ook Symbian wordt 'kalt gestellt'; de browsermaker richt zich liever op Maemo.

Mozilla geeft toe dat Firefox zich op mobiel gebied nog moet bewijzen. Maar het is overtuigd een goede kans te maken. De mobiele markt is veel groter dan de pc-markt én heeft veel meer spelers. Met Fennec voor meer mobiele platformen wil Mozilla tegenwicht bieden aan WebKit-browsers en Opera, die nu dominant zijn op de mobiele markt.

Fennec Maemo

Fennec Beta 1 walkthrough from Madhava Enros on Vimeo.