Aan de juridische soap over de boedel van het failliete Dis-Hosting komt voorlopig geen einde. De voorzieningenrechter uit Leeuwarden trof gisteren namelijk alleen een tijdelijke beschikking, maar deed géén uitspraak over de eigendoms- en gebruiksrechten van de bevochten ip-adressen. Een bodemprocedure dreigt.

Gekibbel over ip-ranges

Het ip-pakket zat in de boedel van Dis-Hosting die door Realhosting onlangs werd overgenomen van de curator. Fiberworld claimt zeggenschap over de ip-ranges, die zijn toegewezen aan tientallen van haar klanten. Die klanten kwamen door de overname van de boedel zonder internet te zitten. Fiberworld spande daarna een kort geding aan tegen RealHosting en de curator van het Dis-faillissement.

Fiberworld kraait nu victorie in een persbericht. "Het uitgangspunt van de rechtbank Leeuwarden is dat de digitale snelweg openbaar is voor iedereen. Door zomaar internet af te sluiten handelt Real Hosting volgens de rechtbank onrechtmatig. [...] In het kort geding heeft de rechtbank RealHosting veroordeeld tenminste voor één maand de IP-adressen aangesloten te houden. Bij overtreding van dit bevel, riskeert Real Hosting een boete van in totaal 100.000 euro."

Bewijslast bij Fiberworld

RealHosting kijkt er echter heel anders tegenaan. Het bedrijf laat in e-mailreactie weten: "In essentie is de bewijslast van de eigendomsvraag bij Fiberworld neergelegd, zij hebben 30 dagen de tijd om hun claim waar te maken. In de tussentijd is RealHosting gehouden om IP ranges van klanten van Fiberworld, voor zover zij in de ranges van RealHosting vallen, gedurende die 30 dagen beschikbaar te maken voor klanten van Fiberworld. Dit is per gisteren 10 maart gebeurd."

De rechter heeft zich dus niet uitgelaten over de eigendoms- en gebruiksrechten van het bevochten ip-pakket. Beide bedrijven dreigen nu met bodemprocedures tegen elkaar.

Boedelgok

Pim Effting, directeur van RealHosting, zegt in een korte reactie dat het vonnis in de lijn der verwachtingen lag. "Wij zijn welwillend, en de bal ligt nu bij Fiberworld." Effting erkent dat de koop van de Dis-boedel 'een gok' is geweest, maar dat het bedrijf genoeg ervaring heeft met overnames en het opruimen van juridische en technische 'rotzooi'.

Harry Dijksta, directeur van Fiberworld, was niet direct bereikbaar voor commentaar.