De organisatie meldt het nieuws trots op de eigen website. "Net voor kerstmis heeft het Zweedse overheidsorgaan Kammarkollegiet de Kerk van het Kopimisme geregistreerd als een religieuze organisatie. Dat betekent dat Zweden het eerste land is dat kopimisme als een religie erkent."

De Kammarkollegiet is een administratief orgaan dat valt onder het Zweedse ministerie van Financiën. Een woordvoerdster vanhet orgaan bevestigt tegenover de News Service van Webwereld-uitgever IDG de officiële status van de filesharerskerk.

Eisen

De Kopimisten, die onder andere CTRL-C en CTRL-V voeren als heilige symbolen, proberen al meer dan een jaar erkend te worden door de Zweedse overheid. Een eerste en tweede poging werden afgewezen. Na het aanpassen van de aanvraag is de overheid nu wel akkoord. De Zweedse wet staat het registreren van nieuwe godsdiensten toe. Na goedkeuring krijgen ze dezelfde erkenning van de overheid als de grote godsdiensten.

Daarvoor moet de nieuwbakken religie wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet het primaire doel "aanbidding" zijn. Ook een raad van bestuur is vereist en de godsdienst mag niet op andere lijken, en hij moet een maatschappelijk doel vervullen. Daarnaast moet er ook een statuut worden gehandhaafd. Een religie onderhouden in Zweden kost 500 euro per jaar.

Filesharen niet legaal

Voorzitter van de organisatie, Gustav Nipe, vindt dat de Kammarkollegiet wel erg streng en formeel heeft gehandeld. "Ik denk dat dat wellicht iets te maken heeft met overheidsorganisaties die er een erg copyrightvriendelijke houding op nahouden, met een verwrongen kijk op kopiëren."

Voor Kopimisten is informatie heilig en kopiëren een sacrament. Informatie is waardevol en verdubbelt zijn waarde als hij wordt gekopieerd, redeneert de kerk. Vandaar dat kopiëren centraal staat.

De goedkeuring betekent niet dat aanhangers van het Kopimisme nu zonder vrees alle informatie kunnen delen die ze willen. "Hopelijk is dit een stap in de richting van de dag dat we ons geloof kunnen belijden zonder angs voor vervolging", aldus Isak Gerson, spirituele leider van de kerk. Dat is overduidelijk wel het hoofddoel van de Kopimisten. De 'piratenkerk' sluit zijn berichten af met de groet: "Copy and seed."