Tijdens huiszoeking in het appartement van Onel de Guzman, een student aan het AMA Computer College in Manilla, zijn 17 floppy's in beslag genomen. Op een daarvan is verdacht materiaal aangetroffen, zo verklaarden de autoriteiten dinsdag op een persconferentie

Op het schijfje staat een virus dat lijkt op het twee weken geleden uitgebroken I Love You-virus.

Onderzoekers vermoeden dat een andere student, de 24-jarige Micheal Buen, de schrijver is van dit virus. Het bevat een waarschuwing: 'Als ik voor het einde van de maand geen vaste baan heb, laat ik een derde virus los'.

Buen, klasgenoot van de eerder opgepakte en verhoorde De Guzman, verklaarde afgelopen zondag niets te maken te hebben met de Love Bug.

Het virus op de diskette heeft de vorm van een curriculum vitae, volgens de onderzoekers dat van Buen. In het document omschrijft hij welke opleidingen hij heeft gevolgd en worden 40 namen genoemd als 'referentie'. Een meerderheid van deze mensen zou lid zijn van een dubieuze club computerfreaks met de naam Grammersoft.

Het Filippijnse National Bureau of Investigation (NBI) beschouwt de namenlijst nu als de belangrijkste aanwijzing. Dertig van de genoemde mensen zullen worden verhoord. Enkele worden overgeslagen omdat dat politici en filmsterren zijn. Ook een in Nederland wonende uit de Filippijnen verbannen communistenleider staat op de lijst met referenties.

Of het virus daadwerkelijk uit de Filippijnen is gekomen is nog onzeker. Onderzoeker Elfren Meneses van de NBI verklaarde dat 'er geen bewijs is dat het virus (I Love You) afkomstig is uit de Filippijnen'.Eerdere relevante berichten: Microsoft beperkt functionaliteit Outlook drastisch (16 mei 2000) Love Bug mogelijk per abuis verstuurd (12 mei 2000) 270.000 Nederlanders ontvingen I Love You (10 mei 2000)