Bertelsmann, Sony en Disney hebben aangekondigd dat ze werken aan een systeem waarbij gebruikers op elk moment van de dag tv-programma's en films kunnen ophalen via internet. De bedrijven hopen op deze manier een Napster-scenario te voorkomen. Ze vrezen dat ze, net als de muziekindustrie, alle grip op de verspreiding van hun producten via internet zullen verliezen als ze niet zelf snel in actie komen.

Bertelsmann, dat eerder al een samenwerkingsverband met Napster aanging, zou in Europa willen samenwerken met RecordTV.com. RecordTV.com functioneert als een soort videorecorder waarbij gebruikers via internet tv-programma's kunnen opnemen die ze later kunnen bekijken.

Om die reden heeft de Motion Picture Association of America (MPAA) in juni een rechtszaak tegen het bedrijf aangespannen. Volgens de film- en tv-studio's die in de MPAA verenigd zijn, zou RecordTV.com inbreuk maken op het auteursrecht.

Een woordvoerder van Bertelsmann ontkent dat het bedrijf plannen heeft om te gaan samenwerken met RecordTV.com. Wel hebben er gesprekken plaatsgevonden met RecordTV.com.

Ook Sony en Disney zouden volgens The Wall Street Journal de mogelijkheden van video-on-demand onderzoeken. Beide bedrijven verwachten dat het online bekijken van films een hoge vlucht zal nemen als meer mensen toegang krijgen tot breedbandinternet. Nu is het ophalen van films via internet nog een tijdrovende en kostbare zaak.

De videoketen Blockbuster wil in samenwerking met het breedbandnetwerk Enron deze maand al beginnen met het aanbieden van films via internet in verschillende Amerikaanse staten.