De petitie is door een Texaan gestart via de "We the People", een onderdeel van de website van het Witte Huis. President Obama wordt opgeroepen om een onderzoek in te stellen naar de ceo van de Motion Pictures Association of America (MPAA), de voormalige senator Chris Dodd.

Bedreiging en omkoping

Tijdens een uitzending van FOX News deed hij de volgende uitspraak. "Om het recht voor zijn raap te zeggen, diegenen die vertrouwen op, ik citeer 'Hollywood' voor ondersteuning, moeten begrijpen dat deze industrie zeer goed in de gaten houdt wie er voor hen opkomt als hun banen op het spel staan. Verlang niet van me dat ik een cheque voor je uitschrijf als je baan op het spel staat en dat je dan geen aandacht aan mij kan besteden als mijn baan op het spel staat."

Volgens de makers van de petitie zet hij met die uitspraken de deur wijd open voor omkoping. Bovendien uit hij dreigementen om het politieke beleid te beïnvloeden. Volgens de initiatiefnemers is dit een typisch voorbeeld van hoe mensen met Dodd's positie en rijkdom boven de wet willen staan en de regels aan hun laars lappen. "Wij eisen gerechtigheid. Bestudeer deze flagrante omkopingspraktijken en klaag alle personen, in het bijzonder overheidsfunctionarissen en wetgevers die erbij betrokken zijn, aan."

De petitie is afgelopen zaterdag online gezet en heeft op moment van schrijven meer dan 15.500 handtekeningen opgehaald. Er zijn er nog ongeveer 9.500 nodig om een reactie van het Witte Huis af te dwingen.

Kritiek op online protesten

De oproep voor een omkopingsonderzoek volgt vlak na een grote controverse over twee antipiraterij wetsvoorstellen: de Stop Online Piracy Act (SOPA) en de Protect IP Act (PIPA). Na verstrekkende on- en offline protesten, onder andere door grote internetspelers als Google en Wikipedia, zijn de besprekingen over deze wetsvoorstellen uitgesteld.

Die protesten schoten Dodd in het verkeerde keelgat. Hij beschuldigde de technologiebedrijven ervan dat ze "hun toevlucht nemen in stunts die hun gebruikers straffen of ze veranderen in bedrijfs-pionnen". De protesten zijn volgens hem "een onverantwoordelijk antwoord en een slechte dienst voor mensen die erop vertrouwen voor het verkrijgen van informatie en het gebruiken van de diensten". Verder vindt Dodd dat de bedrijven hun macht misbruiken, bericht PC World.