Eind vorig jaar concludeerde Lek Consulting LLC in een studie dat de totale schade op 6,1 miljard dollar ligt. Dat is 75 procent hoger dan eerdere schattingen van 3,5 miljard dollar. Het verlies uit zich niet alleen in een mindere verkoop van bioscoopkaartjes, maar ook in tegenvallende verkopen van dvd's, zo schrijft The Wall Street Journal.

Aanvankelijk wilde de Motion Picture Associtation of America (MPAA) de studie niet vrijgeven. De filmmaatschappijen zijn namelijk verdeeld. Een deel wil de informatie vrijgeven om zo wetgeving te forceren. Een ander deel wil de conclusies stilhouden omdat zij vrezen dat de uitkomsten de aandelenkoers negatief beïnvloeden. Na maanden van discussie zijn de studio's overeen gekomen delen van de studie vrij te geven.

De studie is in achttien maanden uitgevoerd in 28 verschillende landen. Eerdere studies waren voornamelijk gebaseerd op schattingen. In dit geval zijn er onder andere telefonische interviews gehouden met consumenten en vragenlijsten online gezet om tot een accurater beeld te komen. De kosten van de studie bedragen drie miljoen dollar.