In de kiosken moeten harde schijven komen met zo'n 350 tot 5.000 films, bericht CNet. Gebruikers stoppen er een speciale geheugenapparaat van PortoMedia in, toetsen hun pincode in en kopen of huren een film. Thuisgekomen kunnen ze de film op pc of televisie afspelen.

Het belangrijkste onderdeel van de verhuurdienst is een USB-interface, die data supersnel kan overbrengen. Een gewone film kan binnen een minuut zijn gedownload, HD-films straks binnen 18 tot 45 seconden.

Kiosken

PortoMedia heeft eind 2007 al een test met de kiosken gedaan in Dublin. In het tweede kwartaal van dit jaar zou de dienst in vier Amerikaanse steden van start moeten gaan, maar oprichter Chris Armstrong wil nog niet zeggen welke dat zijn. Twee detailhandelbedrijven hebben een contract getekend om een MoviePoint-kiosken in hun winkels te plaatsen. Zij kunnen daar hun eigen naam aan vastplakken.

Ook twee grote filmmaatschappijen gaan met PortoMedia in zee. Zij zullen films in standaardformaat leveren, aldus Armstrong. "Onze kiosken krijgen de films op de dag dat deze op DVD verschijnen."

Ook de prijs zal ongeveer hetzelfde zijn als het huren van een DVD, hoewel er wel eerst moet worden geïnvesteerd in enige hardware. Een starterspakket met een flash-sleutel, een dock en zes films zal zo'n 60 dollar kosten.

Voordelen

Als PortoMedia alle plannen waarmaakt, kan het distributiemodel voordelen bieden. Zo zijn er aanzienlijk minder kosten dan bij verspreiding en opslag van DVD's. Bovendien krijgen consumenten keuze uit meer films dan bij een videotheek. Bij verhuur gaat de huurtijd pas in, als de film daadwerkelijk wordt bekeken. Ten slotte gaat het downloaden bij de kiosken veel sneller dan via internet en worden er geen virussen binnengehaald.

Piraterij

Om piraterij te voorkomen, zullen de films van PortoMedia voldoen aan Microsofts DRM-standaarden. Verder heeft IBM geholpen bij het transactiesysteem, komen de drives van Seagate en levert Samsung het flashgeheugen.