De filmstudio's proberen op deze manier de slagader van de piratensites af te knijpen. De sites zijn populair doordat er wordt gelinkt naar illegaal film- en videomateriaal, of omdat er illegaal materiaal direct te bekijken is. De beheerders van de site verdienen ondertussen flink geld met het tonen van zoveel mogelijk advertenties. Als die adverteerders er niet meer zijn, dan is er een reden minder om torrentsites in de lucht te houden, redeneren de studio's.

Als eerste wordt Triton Media aangepakt. Het bedrijf wordt aangeklaagd omdat het volgens de studio's negen torrentsites heeft geholpen met het plaatsen van reclames, bericht Hollywood Reporter. Warner en Disney claimen dat Triton op deze manier willens en wetens auteursrechtinbreuken heeft gefaciliteerd door de sites bij te staan met commercieel advies.

Grote vis aanpakken

De aanklacht (pdf) richt zich vooral op de websites die het illegale materiaal aanbieden, zoals www.free-tv-video-online.info en supernovatube.com. Daarnaast noemt de aanklacht echter ook de praktijken van Triton Media zelf. Al deze sites zouden volgens de studio's op de lijst kunnen staan voor een auteursrechtenzaak omdat er ofwel gelinkt wordt naar illegaal materiaal, ofwel illegaal materiaal wordt vertoond.

In plaats daarvan wordt er gekozen om grotere vis Triton aan te pakken.Volgens Warner en Disney heeft het reclamebureau weet van wat er gebeurt op de bewuste sites en maakt het bedrijf het voortbestaan van de sites mogelijk.

Eerder al geprobeerd

Het is niet de eerste keer dat er wordt geprobeerd om piraten op deze manier aan te pakken. Perfect 10, een bedrijf in de seksindustrie, klaagde in 2004 creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard aan. Beide aanbieders van betalingsverkeer zouden sites met gepirateerde content op de been houden door hun diensten aan te bieden aan die websites. De rechter verwees de zaak naar de prullenbak omdat Perfect 10 de verantwoordelijkheid van Visa en Mastercard niet kon aantonen.

Warner en Disney eisen in deze zaak een vergoeding voor geleden schade. Ook wordt de rechter gevraagd Triton te verbieden ooit nog zaken te doen met deze websites.