De voorzitter van de Motion Picture Association of America (MPAA) is het roerend eens met de Nederlandse auteursrechtplannen van staatsecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie. Oud-senator Chris Dodd zei dit in een bezoek aan Teeven, bericht het ministerie.

Twee handen op één buik

Dodd was te spreken over de speerpuntenbrief van Teeven van begin april dit jaar. Daarin wordt downloaden uit illegale bron verboden, maar “beperkte" downloaders worden niet aangepakt, over wat er dan moet gebeuren met grootschalige downloaders bleef het ministerie uitermate vaag.

Naast het mogelijk direct aanpakken van downloaders stelt Teeven ook voor om “inbreukfaciliterende websites en diensten" offline te halen bij de accessproviders. Die moet de website ontoegankelijk maken voor zijn klanten. Organisaties zoals de MPAA kunnen bij de Nederlandse rechter eisen dat een website die het inbreuk maken op auteursrechten faciliteert wordt geblokkeerd.

Lobby-missie

Hoewel de plannen van Teeven nog niet meer dan plannen zijn, hopen beide heren dat de Nederlandse “modernisering van het auteursrecht", door de hele EU wordt overgenomen.

Dodd is bezig aan een lobbytour door Europa, afgelopen dinsdag gaf hij een speech (pdf) op CineEurope, een conferentie voor bioscoophouders, waarin hij erop wees dat het downloaden van illegaal verspreidde films niet zonder slachtoffers blijft. Volgens Dodd raakt het de gewone man in de filmindustrie zoals de kaartjesknipper in de bioscoop, de decorbouwer, de camera-assistent en elektriciens en andere hardwerkende mensen die nooit op de aftiteling verschijnen.

Staatssecretaris Teeven en MPAA-voorzitter Dodd

Foto: Rijksoverheid.nl