Apple had met zijn filmdienst het kunstje van de iTunes muziekwinkel willen herhalen. De filmindustrie blijkt echter minder goed mee te werken dan de muzieksector. Jobs wilde aan het eind van februari dit jaar maar liefst duizend filmtitels aanbieden, maar kon hier bij lange na niet aan voldoen, meldt Ars Technica.

Aandeelhoudersvergadering

Dat nieuws was op zichzelf al gênant genoeg, maar werd verergerd door het feit dat dit nieuws slechts een paar dagen voor de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering naar buiten kwam. Volgens de Associated Press legde een aandeelhouder Jobs vervolgens het vuur aan de schenen over het minimale aanbod. Volgens Jobs ligt het probleem bij de filmstudio's en de manier waarop zij de rechten omtrent hun films regelen, een argument dat hij al vaker heeft aangedragen.

Royalties

Veel van de films die Apple op iTunes wil aanbieden zijn uitgebracht voordat distributie op internet tot de mogelijkheden behoorde. Dit houdt in dat er geen overeenkomsten zijn getekend voor de downloadroyalties. Dat moet daarom nu alsnog geregeld worden met studio's, acteurs en overige rechthebbenden. Ook de recente staking van scriptschrijvers heeft de onderhandelingen verder vertraagd. Volgens Jobs zullen de titels echter snel beschikbaar zijn.

600 titels

In zijn antwoord aan de aandeelhouder liet Jobs wel weten dat er inmiddels zo'n 600 titels beschikbaar zijn. Ook liet de Apple-topman doorschemeren dat de kwaliteit van de aangeboden films nog niet helemaal naar wens is, en dat het bedrijf in de toekomst versies van hogere kwaliteit zal uploaden. Wanneer dit precies is, liet Jobs in het midden.