Dit blijkt uit een rondgang van Webwereld langs Beursgorilla.nl, Beurs.nl en Belegger.nl, volgens marktonderzoekbureau Multiscope de grootste Nederlandse sites met beursnieuws. Als de Amerikaanse beurzen opengaan om half vier vanmiddag wordt er een nieuw hoogtepunt verwacht. Wegens Martin Luther King Day waren die gisteren dicht.

"Wij breken record na record. We merken een verschil in views en bezoekers van vijftig tot zeventig procent", zegt Paul Huibers van Beursgorilla.nl ondanks de crisis toch enthousiast. "Maar het is natuurlijk ook een hot topic. Het raakt iedereen." Huibers spreekt van alarmfase 1: "Het is alle hens aan dek. Redactioneel gezien is het natuurlijk erg leuk."

Actuele koersen populair

Vooral de actuele beurskoersen zijn populair. Niet alleen naar de AEX wordt in de gaten gehouden, ook de beurzen in het oosten zijn belangrijk om te zien wat er in Amsterdam kan gaan gebeuren. Om half vier wordt weer een piek in de bezoekersaantallen verwacht. Dan gaan de Amerikaanse beurzen open.

Ook de pageviews stijgen enorm omdat de pagina met koersinformatie steeds weer opgevraagd wordt. Matthijs Kanis directeur van Belegger.nl had gisteren 'de drukste dag ooit'. "Ongeveer dertig of veertig procent meer dan normaal. Ik zie dat er heel veel mensen aan het daghandelen zijn, particuliere beleggers bij Alex of Binck." Volgens Kanis duidt dat erop dat er ook een graantje wordt meegepikt.

Volgens Kanis zijn er daarnaast veel echte handelaren actief die wat willen verdienen. "De internetbrokers doen sowieso veel orders nu. Dus het is niet voor iedereen slecht." Kanis heeft er een dubbel gevoel bij. "Aan de ene kant gebeurt er weer wat maar het zou leuker zijn als het de andere kant op zou gaan."

Extra serverruimte

Edwin Rijkaart van Beurs.nl die ook Buienradar.nl onder zijn hoede heeft had het ook druk. "Het was zelfs zo druk dat we een aantal bezoekers op onze Buienradar-servers hebben gezet omdat de queues volliepen." Ook Beurs.nl had vanochtend een record, 20.000 unieke bezoekers rond tien uur. Normaal trekt de site tussen de vijftig a zestigduizend unieke bezoekers per dag. "We zitten met smart te wachten op vanmiddag want dan verwachten we nog veel hogere pieken."

Bij Beurs.nl kijkt het gros van het bezoek naar de AEX; ongeveer 95 procent. "Het nieuws is iets drukker bezocht dan normaal maar er wordt niet spectaculair meer nieuws gelezen dan vorige week. Het is allemaal koersjes kijken."