Sinds een hacker uit Noorwegen (Dvd Jon – red.) de beveiliging gekraakt heeft is er overal op internet software te vinden om de beveiliging te omzeilen, zo motiveerde de rechter zijn besluit. Het hof baseerde zijn uitspraak op bevindingen van twee onafhankelijke experts. Aangezien de Finse wetgeving is gebaseerd op Europese richtlijnen, kan de uitspraak mogelijk verdere gevolgen hebben.

De zaak kwam aan het rollen toen een Finse groep computerhobbyisten een site startte rond CSS. Ze beschreven hoe het werkte en hoe de gebruiker het kan omzeilen. De groep gaf zichzelf vervolgens aan bij de politie. Aanvankelijk had men verwacht dat er geen zaak van gemaakt zou worden, maar uiteindelijk werd het doorgezet met de huidige rechtelijke uitspraak als gevolg.

Dvd Jon werd in één klap wereldberoemd toen hij de Decss-software uitbracht. Deze software was er specifiek op gericht om de css-beveiliging op dvd-films te omzeilen en het zo mogelijk te maken dat deze te kopiëren zijn. Hij had de software ontwikkeld omdat het voor hem als Linux-gebruiker op dat moment onmogelijk was dvd's op zijn pc te bekijken. Hij kreeg hierdoor direct zijn bijnaam Dvd Jon, in het dagelijks leven bekend als Jon Lech Johansen.