Een speciaal team van de Kennisgroep Fraude Accijns, waarin de FIOD-ECD en de Douane samenwerken, schuimt dagelijks websites zoals Markplaats.nl, Tweedehands.nl, Marktnet.nl, Snuffelcorner.nl en Speurders.nl af op zoek naar goedkope sigaretten.

Als die worden gevonden dan vermoedt de organisatie het ontduiken van accijnzen en komt in actie. Inmiddels heeft de kennisgroep een lijst van aanbieders gemaakt, die vandaag een e-mail tegemoet kunnen zien.

In het bericht vraagt de overheid de verkoop te staken. De handelaren moeten binnen drie weken reageren. Bij het uitblijven van de reactie zullen de beheerders van de website worden benaderd voor verwijdering en dreigt de FIOD met strafrechtelijke actie tegen de adverteerders.

Recent heeft de FIOD-ECD heeft zo'n drie miljoen illegaal geïmporteerde sigaretten opgespoord die via internet werden aangeboden. Volgens de organisatie is deze actie slechts een begin.

Tijdens het onderzoek bleek dat de aanbieders voor zo'n 450.000 euro aan belastingen hebben ontdoken. Om de identiteit van de aanbieders te achterhalen zijn volgens het Ministerie van Economische Zaken 'strafrechtelijke middelen ingezet om de identiteit van de adverteerders te achterhalen'.