Open source-stichting Mozilla geeft zijn webbrowser een nieuwe engine voor het uitvoeren van JavaScript-code. De meeste webapps gebruiken JavaScript om hun applicatiefuncties mogelijk te maken. De nieuwe IonMonkey-engine presteert in Mozilla's eigen JavaScript-benchmark Kraken zo'n 26 procent beter. Dit is in vergelijking met Firefox 17, die al licht beter presteert dan versie 15.

De prestatiesprong dankzij IonMonkey: Via: Mozilla.

Afhankelijk van de test

Mozilla heeft Firefox 18 ook getest in de V8-benchmark die Google heeft ontwikkeld. In die test voor webapps is de vooruitgang minder groot. Firefox 15 haalt 8474 punten, versie 17 scoort 9511 punten en de aankomende opvolger komt uit op 10.188 punten. Daarmee scoort Firefox 18 slechts 7 procent beter dan zijn voorganger, en 20 procent beter dan het oude Firefox 15.

Een minder grote vooruitgang in Google's JavaScript-test V8: Via: Mozilla.

Dubbele engine, en meer

De IonMonkey-engine is al ruim een jaar in ontwikkeling, meldt techsite MaximumPC. Mozilla zelf blogt over de nieuwe engine dat die is gemaakt voor webapps die langere tijd draaien. Voor JavaScript-code die slechts kort actief is, valt Firefox terug op de huidige JägerMonkey-engine.

Naast de nieuwe JavaScript-engine, die dus naast de bestaande komt te staan, brengt Firefox 18 meer vernieuwingen. Daaronder support voor de hoge resolutie Retina-schermen van Apple, ondersteuning voor touch-bediening volgens de W3C html5-specificatie touch events, en de mogelijkheid om onveilige content uit te schakelen op beveiligde sites (met https).

De bèta van Firefox 18 is te downloaden en uit te proberen. De nieuwe browser komt volgens planning in de eerste week van januari uit als stabiele release voor alle gebruikers.