De nieuwe versie van Mozilla’s Firefox ondersteunt niet langer het blink-element. De non-standaard die het nooit tot officiële HMTL-specificatie bij webstandaardenorganisatie W3C schopte, verdwijnt daarmee uit de laatste webbrowser. De Blink-syntax stond in de jaren ’90 voor velen bekend als een overbodige toevoeging, niet in de laatste plaats vanwege het overmatige gebruik ervan.

'Simply evil'

Blink is van origine een element van Netscape Navigator, waarvan Firefox uit is ontstaan. Andere browsers, zoals Internet Explorer, Chrome en Safari hebben het effect nooit ondersteund. Opera deed dat tot voor kort wel, maar is sinds zijn overstap op de WebKit-engine ook gezien.

Het stijlelement dateert nog uit een tijd waarin webdesign in de kinderschoenen stond. Maar ook toen is blink door experts al omschreven als duivels. In zijn top 10 van grootste fouten in webdesign schreef usability-guru Jakob Nielson al in 1996 in een column dat blink “simply evil” is.

Firefox 23

Toch wist de tag tot op de dag van vandaag te overleven dankzij Firefox. Maar de aanstaande versie Firefox 23, die komt met onder meer bescherming tegen man-in-the-middle aanvallen en net als in de bèta JavaScript permanent aanzet, ondersteunt het HTML-element niet langer. Daarmee komt een einde aan bijna twintig jaar knipperende webteksten. Maar voor diegene die echt geen afscheid kunnen nemen is er nog wel een blink-extensie voor de Chrome-browser beschikbaar. Terwijl ook op GitHub code staat die de tag op Chrome tot leven roept. Voor de grote groep internetgebruikers die geen fan zijn van blink is de W3C met code gekomen die de knipperfunctie onklaar maakt.