Versie 23 van Mozilla's browser is de eerstvolgende release en moet volgens planning in augustus uitkomen. Testers van de bèta hebben nu ontdekt dat de uitschakeloptie voor JavaScript-code is verdwenen uit de browser. Bovendien is het uitvoeren van die webcode ook automatisch en stilletjes ingeschakeld bij upgraders die zelf eerder de (toen nog beschikbare) uit-knop hadden benut.

Onder Opties, Inhoud is de uitschakeloptie van JavaScript niet meer te vinden:

Met opzet

Het is nog wel mogelijk om JavaScript-code niet te laten draaien in Firefox, maar daarvoor moet een gebruiker het about:config-commando invoeren in de adresbalk. Instellingen die daarin zijn ondergebracht, worden nog 'afgeschermd' met een waarschuwing dat het "aanpassen van deze uitgebreide voorkeuren schadelijk kan zijn voor de stabiliteit, veiligheid en prestaties van deze toepassing".

Firefox-ingenieur Gijs Kruitbosch stelt dat het schrappen wel degelijk de bedoeling is. Hij laat dit weten in een discussie onder de bug-melding over de verdwenen uitschakeloptie voor JavaScript. Een webdeveloper weet daar te melden dat in Firefox 24 de uitschakeloptie terugkeert, maar dan in de developer tools voor de open source-browser. Het lijkt erop dat de uitschakeloptie alleen bedoeld is voor ontwikkelaars en niet voor reguliere eindgebruikers.

'Alleen developersoptie'

Mozilla-ontwikkelaar Joe Walker legt in de thread onder de bugmelding uit dat er een aantal legitieme redenen zijn voor het uitschakelen van JavaScript. De functie in de developertools is bedoeld voor webdevelopers die willen weten hoe hun sites werken als ze worden bekeken door een bezoeker die JavaScript niet heeft ingeschakeld, schrijft hij.

"Het is niet ontworpen als een vervanging voor de algemene JS aan/uit-knop." Volgens Walker zijn de about:config-optie of de add-on NoScript betere vervangingen voor de nu verdwenen Firefox-optie. De discussie onder developers lijkt er om te gaan of JavaScript eigenlijk wel misbaar is op het huidige internet met webapps. "Is er een optie om HTML uit te schakelen. Ik denk het niet", stelt developerssite I Programmer.