In versie 3 van Mozilla's nieuwe Firefox browser zal de belangrijkste vernieuwing de anti-malware blocker zijn. Dat zegt het hoofd van Mozilla's ontwikkelteam.

Malware Protection

De officiële naam van het onderdeel is 'Malware Protection'. Dit onderdeel waarschuwt gebruikers wanneer zij terecht dreigen te komen op pagina's die bekend staan virussen, spyware en trojans te herbergen. Wanneer een gebruiker naar een dergelijke pagina navigeert, zal er een grote rode waarschuwing getoond worden waarin de mededeling staat dat de site gevaarlijk is en geblokkeerd vanwege veiligheidsredenen. De knop 'Get me out of here!' zal de gebruiker weer terugvoeren naar de ingestelde startpagina van de browser.

"Deze nieuwe beveiliging is een evolutie ten opzichte van de anti-phishing tools die we in versie 2.0 hadden ingebouwd", zegt Mike Schroepfer, hoofd programmeur van Mozilla. Volgens Schroepfer is deze aanvulling de belangrijkste die we in de nieuwe versie zullen aantreffen. "Firefox kijkt naar een bekende zwarte lijst van sites. We kijken naar wat er bekend is over de site en op basis daarvan besluit de software of het met de waarschuwing komt."

Afgekeken bij Google

De methode is afgekeken van Google die al langer een dergelijk systeem in de zoekresultaten hanteert. Google baseert zich op de bevindingen van StopBadware.org, een groep die door Google, computerfabrikant Lenovo en Sun Microsystems is opgezet. Daarnaast wijst Google er wel op dat het ook eigen criteria hanteert en het ook zelf sites op een zwarte lijst plaatst.

In eerste instantie weigerde Window Snyder, hoofd beveiliging van Mozilla, de anti-malware blocker in Firefox 3.0 toe te laten. Later verscheen de functie toch in een van de alpha-releases van de nieuwe browser.

Tot de andere beveiligingsverbeteringen behoren instant informatie over de site-eigenaar, betere zichtbaarheid van een beveiligde verbinding en ondersteuning van Extended Validation (EV) SSL-certificaten. Volgens Schroepfer was Firefox altijd al de veiligste browser in de markt, ondanks deze nieuwe eigenschappen. "Wij zijn altijd het eerste met patches op de proppen gekomen. En konden we geen patch maken, dan ontwikkelden wel een oplossing om het probleem te isoleren."

De laatste beta 3 van Firefox 3.0 is momenteel in 32 talen verkrijgbaar voor de besturingssystemen Windows XP/Vista, Mac OS X en Linux.