Ondanks talloze verbeteringen en uitbreidingen is het Mozilla niet gelukt om de nieuwe javascript engine van Firefox, Tracemonkey, sneller te maken dan die van twee concurrenten. Uit Sunspider en V8 benchmark tests van onder meer ZDnet.com blijkt dat Firefox 3.5 nog altijd een stuk trager is met javascript dan Safari 4 van Apple en Google Chrome 2. Firefox is wel iets sneller dan Opera 10 alpha en significant sneller dan Internet Explorer 8.

Het verwerken van javascript is niet zaligmakend voor de snelheid van een browser, maar speelt bij complexe sites met bijvoorbeeld veel AJAX-technologie wel een grote rol.

Acid test

Ook bij de Acid 3 test, die meet hoe goed browsers aan bepaalde webstandaarden voldoen, scoort Firefox 3.5 verrassend genoeg niet de maximale score, maar 93 uit 100. Rivalen Safari en Chrome, die beiden draaien op de Webkit rendering engine, scoren hier wel 100 uit 100. IE8 blijft steken op 20.

Anderhalve dag na de lancering is Firefox 3.5 zeven miljoen keer gedownload. Mozilla heeft besloten om de periode dat Firefox 3.0 wordt ondersteund te beperken tot 6 maanden. Vanaf begin 2010 zullen er geen patches voor 3.0 meer worden uitgegeven.