De nieuwe versie van de browser krijgt de codenaam Namoroka Alpha 1 en heeft een aantal nieuwe functionaliteiten. Zo is de TraceMonkey JavaScript engine sneller geworden en worden er CSS-gradients ondersteund.

Ook is er ondersteuning toegevoegd voor geolocaties en is de startsnelheid en reactiesnelheid van verschillende onderdelen van de applicatie verbeterd. Mozilla heeft een volledige lijst gepubliceerd met alle veranderingen aan de browser.

Vooral gericht op prestaties

Naast de toevoegingen haalt Mozilla ook wat weg uit de browser. De 'getBoxObjectFor()'-methode is verwijderd omdat die functie niet standaard was en "veel verschillende niet-standaard dingen op het web blootstelt".

Mozilla laat op het blog weten dat Firefox 3.6 vooral is gericht op de ervaringen van eindgebruikers. De prestaties van TraceMonkey en DOM, een manier om HTMl en XML aan te spreken als objecten, krijgen ook veel aandacht naast de nieuwe functionaliteiten voor ontwikkelaars.

Kleine upgrade

Firefox 3.6 is een kleine upgrade en moet om 1 november uitkomen. Het is een opstapje naar Firefox 3.7, die staat gepland om uit te komen in 2010 en grotere veranderingen zal hebben. Eerder toonde Mozilla al een voorproefje op de nieuwe browser compleet met foto's van een mogelijke nieuwe interface.