Zo geeft de nieuwe versie van de browser op de nieuwe Windows-versie een preview wanneer de gebruiker de muiscursor over het Firefox-logo laat hangen. Net als bij Microsofts eigen browser IE8. Previews duiken ook op als de gebruiker in het nieuwe besturingssysteem met ctrl+tab door de open tabs browst.

Alleen is deze laatste feature default uitgeschakeld in de bèta van Firefox 3.6. Om het aan te zetten, moet handmatig het configuratiebestand worden bewerkt door ‘about:config’ in te voeren in de adresbalk. Daarin moet dan ‘browser.ctrlTab.previews’ worden opgezocht en met een dubbelklik op ‘true’ gezet.

Uitstel

Andere features voor hechtere aansluiting op Windows 7 hebben het niet gehaald. Die zijn uitgesteld naar de volgende versie. Zo zal Firefox 3.6 geen gebruik maken van de jump lists van Windows 7. Het was de bedoeling dat alle recentelijk bezochte sites tevoorschijn kwamen bij een rechtermuisklik op het Firefox-symbool in de taakbalk.

Deze eerste bèta is bijna twee maanden uitgesteld. Buiten de integratie met Windows 7 zijn er slechts enkele zichtbare veranderingen ten opzichte van 3.5. Een daarvan is de nieuwe waarschuwing die de browser geeft als er sites worden bezocht die om plugins vragen, zoals Flash Player of Quick Time, waarvan verouderde versies zijn geïnstalleerd. Firefox waarschuwt ook wanneer er na installatie of update van de browser zelf een plugin als Flash verouderd is.

Een andere, zeer zichtbare vernieuwing zijn de 'personas'. Dat zijn skins om met een enkele klik het hele voorkomen van de browser aan te passen.

Onder de motorkap

Andere verbeteringen zitten vooral onder de motorkap. Zo is de JavaScript engine TraceMonkey weer versneld en is er ondersteuning voor nieuwe css-, dom- en html5-technologieën. Firefox 3.6 ondersteunt full-screen video in html5 en het Web Open Font Format.

In de aanstaande Firefox-versie, die eind dit jaar uitkomt, worden maar weinig veranderingen doorgevoerd. Dat zal behoorlijk anders zijn in Firefox 3.7, die in de eerste helft van 2010 wordt verwacht. In die versie gaat de hele user interface op de schop. De restyling moet dan worden afgemaakt in Firefox 4.0, die voor eind volgend jaar staat gepland.

Bron: Techworld.nl.