Firefox 4 beta 4 is beschikbaar voor Windows, Mac OS X, en Linux. Een van de opvallendste nieuwe functies is de nieuwe weergave van tabbladen. In plaats van de tabbladen in een lange rij bovenin het browserscherm weer te geven laat Firefox Panorama (voorheen Tab Candy) de tabbladen als thumbnails indvidueel in het browserscherm zien. Dit is vergelijkbaar met de manier waarop Mac OS X applicaties laat zien middels Exposé, of de manier waarop Safari op de iPad omgaat met verschillende tabbladen.

De tabbladen kunnen in Firefox 4 ook gegroepeerd worden. De verschillende tabs zijn vervolgens te verslepen van de ene naar de andere groep. Het is ook mogelijk om groepen een naam te geven en om hele groep te verplaatsen. Mozilla wil het hiermee makkelijker maken om te wisselen van openstaand tabblad.

Concurrentie zit niet stil

Geen enkele andere dekstopbrowser maakt op dit moment gebruik van een dergelijke functie. Opera is wel bezig met een vergelijkbare methode maar die is nog niet zo ver gevorderd als die van Firefox.

Ook Google wil de wildgroei aan tabbladen graag aanpakken. "Ik werk op dit moment aan een design voor de oplossing voor dit probleem", zegt Google Chrome engineer Andrew Bonventre in een discussie over de omgang met grote aantallen tabbladen. Google's webbrowser Chrome toont bij het openen van een nieuw tabblad miniaturen op een soort startpagina; die zijn van meest bezochte sites, niet van geopende tabs.

Synchronisatie en privacy

Naast Panorama brengt de nieuwe beta van Mozilla's browser ook Firefox Sync, voorheen bekend als Weave. Met die synchronisatie-optie worden onder andere bookmarks, open tabbladen, browse-historie en autoaanvuldata gedeeld tussen Firefox-browsers die draaien op verschillende computers en mobiele apparaten. Sync was eerst beschikbaar als add-on.

"Firefox Sync versleutelt alle data voordat die wordt verstuurd en volgt de data niet tijdens zijn reis over het web. Dit betekent dat je nooit je privacy in gevaar hoeft te brengen voor het gebruik van Firefox Sync", aldus Mozilla.

Hardwareversnelling

Verder brengt beta 4 ook ondersteuning voor hardwareversnelling van de browser door bepaalde taken over te hevelen van de proceesor naar de grafische chip (gpu) op de videokaart. Die optie geldt alleen voor Windows (Vista en 7) en staat standaard nog uitgeschakeld. Beta-testers moeten het config-bestand van Firefox 4 aanpassen om het in te schakelen. Microsoft gebruikt hardwareversnelling in IE9, maar daar is nog geen beta van beschikbaar.

HTML 5 video