Mozilla plaatste eind vorige week een verklaring over de IndexedDB-standaard op zijn site voor ontwikkelaars, meldt ict-nieuwssite CNET. Door IndexedDB te gebruiken kunnen webapplicaties ook zonder internet blijven werken.

IndexedDB is een toevoeging op de HTML-standaard. De ondersteuning kan van pas komen bij offline toegang tot onder meer Google Docs. Ook is betere tijdelijke opslag voor websites mogelijk, waardoor laadtijden zijn in te korten. Een alternatief voor IndexedDB is Web SQL dat wordt ondersteund door Chrome en Safari.

Mozilla wil in november versie 4 van Firefox uitbrengen. Bij die aankondiging eerder in mei werd IndexedDB nog niet zwart-op-wit als nieuwe feature genoemd. Volgens Firefox-directeur Mike Beltzner is er de afgelopen weken rond IndexedDB veel vooruitgang geboekt. "We willen het meeleveren met Firefox 4", aldus Beltzner tegen CNET. IndexedDB werd in 2009 voorgesteld door Oracle.

Firefox 4

Firefox ondervindt toenemende browserconcurrentie van Google Chrome, maar het gebruik van de Mozilla-browser blijft nog altijd snel stijgen, vooral ten koste van Microsofts Internet Explorer. Op de site voor ontwikkelaars somt Mozilla de andere vernieuwingen waar voor Firefox 4 aan wordt gewerkt. Op die lijst staan betere ondersteuning voor multitouch, het open-source videoproject WebM, de WebGL-standaard voor 3G-graphics en een HTLM5-parser.

Google werkt binnen zijn open-source project Chromium ook aan ondersteuning voor IndexedDB. Het heeft een FAQ over de nieuwe standaard, waarvan de conceptversie bij standaardenorganisatie W3 staat, gepubliceerd.