Add-ons werken vaak niet zonder aanpassing op grote nieuwe releases van Firefox. Dat heeft in het verleden gebruikers al weerhouden van upgraden. Firefox 4 heeft diverse wijzigingen die de werking van add-ons frustreren of zelfs blokkeren. Een van de verbeteringen die dat doet, is de nieuwe add-on manager.

In flux

Daarmee kunnen gebruikers de kleine programma’s beheren die functies uitbreiden of toevoegen aan de webbrowser. De add-on manager verzorgt ook het updaten van die extensies. Dit omvat dus niet plug-ins, zoals de Flash Player van Adobe, Quicktime van Apple, Windows Media Player van Microsoft of Java van Oracle.

Van de herziene add-on manager was al aangekondigd dat die veel add-ons nekt. Andere obstakels voor add-ons warne tijdens de vele proefversies van Firefox 4 nog aan verandering onderhevig. Firefox-maker Mozilla dringt al sinds de eerste bèta van Firefox 4, van juli vorig jaar, aan op add-on compatibiliteit. Nu de definitieve release er is, kunnen developers echt aan de slag.

Zelf doen

Ondertussen kunnen gebruikers van de nieuwe browserversie ook zelf stappen nemen. Techsite Digital Inspiration biedt drie tips. De makkelijkste is het installeren van een add-on van Mozilla zelf die de compatibiliteit van add-ons test én die Firefox automatisch aanpast om niet-compatibele extensies toch te draaien. Volgens Mozilla is deze tool alleen voor testers.

Tip twee is het uitschakelen van de compatibiliteitscontrole in Firefox 4. Ook deze methode is geen garantie voor echt goed werkende add-ons. Tip drie is het uitpakken en aanpassen van de versiecontrole in de extensie zelf. Firefox heeft meer dan 5000 add-ons, met tot op heden ruim 2,3 miljard downloads.

Enkele voortvarende gebruikers hebben al ‘Firefox 4 collecties’ aangemaakt, van add-ons die werken op de nieuwe browserversie. Mozilla biedt zelf ook zo’n verzameling. Ook zijn er collecties van workarounds voor enkele resterende bugs in Firefox 4.

IE9 verpletterd

De nieuwe versie 4 van Firefox wordt veel gedownload. De teller stond na 24 uur al op 5 miljoen downloads. In de loop van deze ochtend zijn daar ruim 1 miljoen downloads bijgekomen. De vorige week verschenen definitieve release van Internet Explorer 9 is na 24 uur op 2,3 miljoen gekomen. Dat zijn in beide gevallen ‘handmatige downloads’. Microsoft biedt IE9 straks automatisch aan via Windows Update. Het is nog niet bekend wanneer dat gebeurt.

Firefox-maker Mozilla volgt het aantal downloads van de nieuwe versie op een wereldkaart, die ook valt te bekijken als taartdiagram uitgesplitst naar continent, land en stad. “Wanneer iemand op de download-knop op mozilla.com klikt of een upgrade vraagt van binnenuit Firefox dan schatten we hun locatie in op basis van hun ip-adres en slaan we die anonieme geagregeerde locatie-informatie op in onze database”, legt de open source-stichting uit.

Updaten

Huidige gebruikers van Firefox (3.6) krijgen de nieuwe versie nog niet aangeboden middels een update-melding. Handmatig laten controleren op updates levert de kleine update naar 3.6.16 op, die tegelijk met Firefox 4 is uitgebracht. De enige verbetering in 3.6.16 is een uitbreiding van de zwarte lijst voor enkele ongeldige https-certificaten. Vervolgens draagt handmatige update-controle in die nieuwste 3.6-versie wel Firefox 4 aan.