Dat kondigt Mike Beltzner, director of Firefox, aan tijdens een webcast over de plannen voor de nieuwe browser. Browserbouwer Mozilla wil dat Firefox 4 zich aanpast aan acties van gebruikers op het web. Dat doet de browser dan door betere manieren beschikbaar te stellen om online content te maken en te gebruiken. Ook wil Mozilla de gebruikers van Firefox meer controle geven over de omgang met verschillende websites, zoals het delen van hun persoonlijke informatie.

Tijdens de presentatie liet Beltzner een vroege versie van de vierde generatie Firefox zien. Hij nodigt geïnteresseerden uit om bij te dragen aan dit open source project. Voor versie 4 van Firefox zijn er drie hoofddoelen, die Beltzner opsomt. Ten eerste moet de browser sneller worden. Ten tweede is het erg belangrijk om de browser krachtiger te maken, dit moet gebeuren met nieuwe open webtechnologieën als HTML5. Maar er wordt zeker verder gekeken dan alleen HTML5. Ten derde moeten gebruikers dus volledige controle krijgen over hun browser, data en surfervaring, meldt ict-blog ReadWriteWeb.

November

"Het is niet gebruikelijk dat softwareproducenten dergelijke plannen publiekelijk bekend maken voordat het product helemaal af is, maar Mozilla is een beetje anders", blogt Beltzner. "We werken in het openbaar en delen onze plannen vaak vroeg om feedback te verzamelen en de wereldwijde community enthousiast te maken." Hij wijst er op dat de plannen aan verandering onderhevig zijn.

Firefox 4 moet in november dit jaar beschikbaar zijn, de eerste bèta staat gepland voor het einde van juni. De bètafase zal verschillende maanden duren, waarbij er om de paar weken een nieuwe bèta wordt uitgebracht. Waarschijnlijk zullen deze bètaversies de add-on Test Pilot standaard geïnstalleerd hebben, zodat testers hun feedback kunnen geven.

Interface lijkt op Chrome

De focus voor Firefox 4 wordt gelegd op snelheid. Het versnellen gebeurt op basis van projecten als JägerMonkey. Beltzner wijst er ook op dat de huidige en vorige versies van de browser zijn ontwikkeld voor verouderde hardware. In de nieuwe versie moet Firefox gebruik maken van 'hardware acceleration' en ingebouwde ondersteuning bieden voor nieuwere technieken zoals multitouch en Aero Peak in Windows 7. Mozilla wil 64-bit versies van de browser maken voor Windows 7 en Mac OS X.

Er komt ook een nieuwe interface aan om de browser er sneller uit te laten zien. In de eerste screenshots die Mozilla nu laat zien, lijkt de afgeslankte interface (mockups) van Firefox 4 verdacht veel op die van Google's snelle webbrowser Chrome.

Meer privacycontrols

Volgens Beltzner worden websites steeds meer de vervanger van desktop-pplicaties. Daarom is het steeds belangrijker voor gebruikers om exact te weten wat er gebeurt met hun data. Mozilla is van plan de rechten die verschillende websites hebben te beheren via een nieuw dialoogvenster. De eerste stappen in die richting zijn gezet met de nieuwe account manager van de softwareproducent. Die functie stelt gebruikers in staat om aan te geven welke site wel of geen gebruik mag maken van locatiedata.

Ook moeten er meer manieren komen om de browser een persoonlijk tintje te geven en in te richten naar eigen voorkeuren. Add-ons kunnen bijvoorbeeld worden geïnstalleerd zonder de browser te herstarten. Hetzelfde is al gedaan voor de skins van de huidige Firefox-versie. Ook kan met versie 4 de interface verder worden aangepast en komt er een beter systeem om andere add-ons te ontdekken.

Developers

Voor developers wil Mozilla betere (native) multimediaopties beschikbaar stellen. Ook komen er tools voor het ondersteunen van HTML5 en andere technieken, zoals 3D-opties, een fullscreen api en een animatie api.

Voor geïnteresseerden heeft Mozilla een video (via HTML5 in het videoformaat Ogg Theora) van de hele presentatie online gezet. Die is alleen te bekijken door gebruikers met "een moderne browser".