De aftakking van de open source-browser is het werk van een enkele ontwikkelaar. Die erkent het principiële standpunt van Firefox-maker Mozilla over de kosten van en vooral patenten op het H.264-videoformaat. Die patenten gelden echter maar in een handjevol landen, waaronder de Verenigde Staten en Zuid-Korea, schrijft de maker van de nieuwe Firefox-variant.

Patentenkwestie

Mozilla weigert namelijk h.264 te ondersteunen omdat het een met patenten belast formaat is en het daardoor een open web in de weg zou staan. Maar omdat Firefox open source is, kan iemand natuurlijk gewoon de bron erbij pakken en ondersteuning inbouwen voor elk denkbaar formaat. Precies daarmee is ontwikkelaar Maya Posh bezig.

Het project heet Wild Fox en het moet een browser opleveren die features heeft die in Firefox ontbreken, zoals H.264. De ontwikkelaar stelt dat Mozilla heeft besloten om H.264 niet mee te leveren vanwege patenten. Maar die patenten zijn slechts geldig in enkele landen, waaronder de VS en Zuid Korea. Posch redeneert dat de rest van de wereld H.264 dus gewoon kan gebruiken en wil daar voor zorgen.

Het doel is om zo dicht mogelijk bij Firefox te blijven. Maar er is nog geen code vrijgegeven. Voorlopig is dit dan ook nog een eenmansproject.

Noodzakelijk kwaad?

In een commentaar stelt journalist Thom Holwerda van ict-nieuwssite OSNews dat het ondersteunen van H.264 op het web door Apple, Microsoft en Google dit soort forks noodzakelijk maakt om mensen een goede webervaring te leveren. Holwerda is een uitgesproken tegenstander van H.264. Wild Fox-gebruikers in de Verenigde Staten lopen het risico aangeklaagd te worden aangezien er geen patentvergoeding voor H.264 is betaald.

Bron: Techworld.nl.