Mozilla wil kijken of zijn gebruikers een integratie van Facebook binnen zijn webbrowser Firefox bevalt. Het open source-project vraagt gebruikers om hulp bij de test met Facebook Messenger.

Gebruikers die hier interesse in hebben, dienen zelf akkoord te gaan met de toevoeging van het sociale netwerk en moeten hiervoor de Facebook-applicatie voor Firefox downloaden. Op den duur kan de 'Social API' ook dienen voor andere sociale media, schrijft Mozilla op zijn Firefox-ontwikkelaarsblog.

Opt-in en mét privacy

De social media-balk wordt uitgebreid en kan in de toekomst optioneel worden in- en uitgeschakeld. Gebruikers kunnen zo zelf kiezen of zij voortdurend sociale zaken zoals status-updates en ontvangen berichten tijdens het websurfen in beeld willen zien. Hetzelfde geldt voor de chat-functie, die momenteel ook binnen Facebook zelf optioneel is. Voor al deze opties hoeft geen apart venster van Facebook open te staan.

Mozilla toont op zijn blog een voorproefje:
Klik voor groot

Mozilla zegt de privacy hoog in het vaandel te houden. In een losse blogpost benadrukt het dat er geen informatie uitgewisseld wordt met Facebook. “Eenmaal ingesteld via opt-in laadt Firefox verschillende pagina's alsof je deze in een andere tabblad opent. Zij delen cookies en andere data zoals gebruikelijk maar krijgen geen speciale behandeling of aanvullende data van Firefox, zoals ook niets van onze sociale activiteiten naar Mozilla wordt verstuurd.

Delen zonder gevolgd te worden

De Social API gaat ook een 'recommend'-knop bevatten. Daarmee kunnen gebruikers een website tippen aan vrienden, zonder dat een sociaal netwerk zoals bijvoorbeeld Facebook kan nagaan welke websites een gebruiker heeft bezocht. Zo is het mogelijk om zonder extra widgets pagina's te delen.

De integratie binnen Firefox is niet nieuw voor Facebook. Het immens populaire sociale netwerk werd onlangs - net als eerder al microblog Twitter - ingebakken in iOS 6. Firefox zou wel de eerste webbrowser worden die Facebook integreert. Volgens Mozilla heeft de samenwerking tussen beide teams nu al in iets “excellents" geresulteerd. Het verwacht dat social media de komende jaren een belangrijk onderdeel binnen zijn browser wordt.