Mozilla heeft een nieuwe ontwikkelaarspreview vrijgegeven van zijn open source rendering-engine Gecko 1.9.3 (download). De huidige Firefox-versie 3.6 gebruikt Gecko 1.9.2. De belangrijkste toevoeging aan de nieuwe versie van de engine is een systeem dat browserplug-ins scheidt van het systeemproces van de kernbrowser. Mozilla heeft de nieuwe methode getest met Flash en Silverlight, maar het werkt ook met andere plug-ins.

Plug-ins herstarten

Als een van de plug-ins crasht, toont Firefox een speciale pagina en stuurt de browser een crashverslag naar Mozilla. Vervolgens start de plug-in opnieuw op bij het verversen van de webpagina. Het herstarten van de gehele browser is dus niet nodig.

De nieuwe methode is nu alleen beschikbaar voor Windows en Linux. Een uitvoering van de nieuwe Gecko-engine voor Mac OS X volgt binnenkort. De vernieuwing is uiteindelijk onderdeel van een volgende versie van Firefox, schrijft de Britse ict-nieuwssite The Register.

Jobs contra Flash

Ook Apple is crashende plug-ins meer dan zat. Ceo Steve Jobs heeft volgens Apple Insider in januari zijn 'beste programmeurs' opdracht gegeven om in de nieuwe versie van Safari een extra beveiliging tegen Flash-crashes in te bouwen. Als een Mac crasht, ligt dat volgens Jobs "vaker wel dan niet aan Adobe Flash". De Apple-baas weigert ook Flash-ondersteuning toe te voegen aan de iPhone en de iPad.