Beide browsers gaan daarvoor een nieuwe HTML tag ondersteunen. De tag maakt het overbodig om plugin-software van andere bedrijven te installeren om video's te kunnen bekijken. Op dit moment is online video beschikbaar in een hoop verschillende formaten. Om deze filmpjes af te kunnen spelen is er voor ieder formaat een aparte plugin nodig, zoals Quicktime of Flash.

Video's makkelijk publiceren

"Wij geloven dat video eersteklas media is op het web", liet Chris Double, een ontwikkelaar van Mozilla, weten op de website van het World Wide Web Consortium (W3C), een organisatie die verantwoordelijk is voor het onderhoud van HTML. "De technologie moet video on demand applicaties en eindgebruikers die video's willen embedden ondersteunen. Dit zou net zo makkelijk moeten gaan als het publiceren van foto's via het HTML IMG element. Video moet zich net zo gaan gedragen als normale HTML content."

Open source videocodec

Bij Mozilla en Opera wordt er ook gewerkt aan ondersteuning van de gratis video codec Ogg Theora. "Wij denken dat een open web open standaarden nodig heeft. Daarom geven we de voorkeur aan open source software die zonder royalty's te betalen door iedereen gebruikt kan worden.

"De Ogg Theora (video) en Ogg Vorbis (audio) codecs voldoen aan deze eis en we willen ze dan ook graag in Firefox bouwen", aldus Double. "We zullen ondersteuning van Ogg stimuleren. Dat betekent niet dat we andere codecs niet gaan ondersteunen. Het is de bedoeling om die in latere versies van Firefox te verwerken."

Het W3C werkt aan een project om de opmaaktaal te updaten en er nieuwe functies aan toe te voegen, meldt PCworld. Het maken van een videotag wordt overwogen. De verantwoordelijkheid ligt op dit moment bij de browserfabrikanten omdat het nog jaren duurt voordat de definitieve versie van HTML 5 uitkomt.

Internet Explorer

Mozilla en Firefox gaan niet wachten totdat de HTML standaard is geüpdated. De videotag zal niet op tijd af zijn om in Firefox 3.0 gebouwd te worden. Opera heeft een experimentele browser gelanceerd die de videotag en Ogg codecs ondersteunt.

Of de HTML videotag een succes wordt hangt helemaal af van de ondersteuningsplannen van browsers zoals Internet Explorer, die tachtig procent van de markt in handen heeft. Het is nog niet bekend of Microsoft de tag gaat ondersteunen. "Microsoft heeft de neiging om niet mee te gaan in de ontwikkelingen van andere verkopers", zegt Dimitris Dimitiadis, consultant en voormalig werknemer van W3C tegen PCworld. "Microsoft gooit de koers pas om als een technologie veel gebruikt wordt."

Microsoft was niet bereikbaar voor commentaar.

Mobiel

Nokia heeft zich uitgesproken tegen het gebruik van Ogg Theora als standaard voor online video. Het bedrijf heeft dat ook kenbaar gemaakt bij W3C, meldt BoingBoing. Nokia maakt liever gebruik van h.264 (video) en AAC (audio) codecs omdat die technologie werkt in combinatie met Digital Rights Management (DRM).

Volgens (pdf) Stephan Wenger van Nokia is elk videosysteem dat niet geschikt is voor DRM onwenselijk. Grote contentleveranciers zoals de filmindustrie zouden zulke systemen afwijzen. Wenger wil de standaardisering daarom aan de markt overlaten.