"Je wil dat mensen overstappen naar Firefox, nu is de tijd om daar serieus actie op te ondernemen", zo schrijven de initiatiefnemers op de Explorer Destroyer-website. "Google betaalt een dollar voor elke nieuwe Firefox-gebruiker. Nu is de tijd om je idealen uit te dragen en gebruikers te bevrijden van pop-ups en spyware."

Google heeft al enige tijd een programma lopen waarbij het bedrijf een dollar uitkeert aan webmasters wanneer Firefox in combinatie met de Google Toolbar wordt gedownload via de site van de webmaster.

De site biedt scripts aan waarmee de webmaster kan detecteren of de bezoeker IE gebruikt. Als dat het geval is verschijnt er een waarschuwing met het verzoek Firefox te downloaden om de site beter of ├╝berhaupt te kunnen bekijken. Wanneer de gebruiker vervolgens overstapt naar Firefox, krijgt de beheerder van de site een dollar van Google, aldus de site. De webmaster moet hiervoor wel bij het advertentienetwerk van Google zijn aangesloten.

Dead serious

Webmasters kunnen drie typen waarschuwingen implementeren op hun website: een vriendelijke, een 'semi-serieuze' en een 'dead serious'. In het vriendelijke geval wordt er een banner weergegeven op de site die de bezoeker moet stimuleren Firefox te downloaden. In het semi-serieuze geval krijgt de bezoeker eerst een splash-pagina te zien, alvorens de website getoond wordt.

Indien de webmaster voor 'dead serious' kiest, krijgen IE-gebruikers de website helemaal niet te zien. Bezoekers moeten eerst Firefox installeren alvorens ze de website kunnen bekijken. Een demonstratie hiervan is op de website van de groep te bekijken.

Google vermoorden

Naast de Explorer Destroyer-site is er ook een parodie-site in het leven geroepen waar argumenten staan om over te stappen. Een van de redenen is dat 'Bill Gates zooooo boos wordt. Echt waar, super, super, super boos'. Tevens is er een knipoog naar de uitspraak van Microsoft-topman Steve Ballmer dat hij Google wil 'vermoorden'. "En nog meer dan Bill: denk eens aan 'Steve-ik-ga-Google-vermoorden-Ballmer. Als er iemand uit zijn dak gaat bij het zien van deze website, dan is hij het wel."

Google en Mozilla, maker van de Firefox-browser, waren beiden niet in staat commentaar te geven op de websites.