"We hebben het vereenvoudigd, maar het toch krachtig gehouden. Het is ongelofelijk snel, en het maakt jou ook sneller. Sommige van de veranderingen zijn onmiddellijk duidelijk, en sommige onthullen zich pas als je goed kijkt", prijst Firefox-topman Johnathan Nightingale aan. Hij kondigt de komst van Australis aan in het zogeheten nightly-kanaal van Firefox-releases.

Visuele vernieuwing en aangepast aanpassingssysteem

Daarin brengt open source-stichting Mozilla de proefversies, bèta's, van zijn software. Nightingale blogt dat Firefox niet alleen een visuele makeover krijgt, maar dat de developers ook de aanpassingsmogelijkheden van de browser hebben gemoderniseerd. Hij verzekert dat bestaande add-ons gewoon blijven werken, maar dat het nieuwe customization-systeem het makkelijker maakt om de look&feel van Firefox te veranderen.

Intro to Australis from Madhava Enros on Vimeo.

Lange aanloop naar makeover

Mozilla werkt al meer dan anderhalf jaar aan Australis. Eerste stappen voor het nieuwe uiterlijk zijn in april 2012 al onthuld. Vervolgens is enkele maanden daarna een eerste, vroege testversie online beschikbaar gesteld. Een van de hoofddoelen van Australis is de look van Firefox gelijk te trekken voor de diverse platformen waar de browser op draait. Van pc met Windows, Linux of Mac OS X tot tablet en smartphone met Android of Firefox OS.