Het einde voor Firefox 3.6 nadert: die oude browserversie krijgt na 24 april geen patches meer. Een deel van de 3.6-gebruikers is in december nog overgestapt op de nieuwste versie. Mozilla heeft afgelopen maand namelijk deze 'achterblijvers' bestookt met een upgrade-campagne, meldt Computerworld.com. De Firefox 3.x-reeks krijgt nog patches, maar met ingang van versie 4 is Mozilla overgestapt op een versneld release-schema. Daarbij is de nieuwere versie de patch voor de voorgaande versie.

Test- en certificeringsprobleem

Met name zakelijke gebruikers willen en kunnen niet goed mee met die versieversnelling. Nieuwe versies van producten moeten namelijk volledig getest en gecertificeerd worden, wat veel tijd kost. Vervolgens worden nieuwe versies opgenomen in de standaard systeem-images die een bedrijf hanteert voor zijn computeromgeving. Deze tijdrovende handelingen zijn normaliter niet aan de orde voor patches, die slechts het subversienummer updaten.

Terwijl Firefox inmiddels op versie 9 zit, krijgt 3.6 formeel nog wel patches voor beveiligingsgaten. In maart vorig jaar kwam Firefox 4 uit. Mozilla wil al geruime tijd van Firefox 3 af en heeft nu een concrete einddatum afgekondigd: 24 april.

Lange termijn-support

Formeel is dat geen definitieve einddatum. Mozilla zet de plannen uiteen in een voorstel dat nog de status 'draft' heeft. Daarbij stelt de browsermaker niet alleen het einde van Firefox 3.6 voor, maar ook een nieuwe versie-aftakking van zijn webbrowser. Die zogeheten 'extended support release' (ESR) krijgt dan patches voor de langere termijn.

Firefox ESR, in wezen de zakelijke variant van de browser, wordt gebaseerd op het aanstaande Firefox 10 en krijgt wel patches die in de pas lopen met de reguliere versies. Alleen de nummering verandert. De ESR variant gaat na een patch niet Firefox 11 heten, maar Firefox 10.0.1, en het wordt niet Firefox 12, maar Firefox 10.0.2. Om de 7 reguliere versies volgt dan een nieuwe ESR-versie, die qua nummering wel een sprong maakt. Na Firefox ESR 10 volgt dus ESR 17.

Cyclus van 54 weken

Daarbij blijft de oudere ESR-versie nog wel even ondersteund: met twee updates. De langere support komt dus neer op 42 weken tussen de ESR-versies, met nog 12 weken overlap tussen de vorige en de nieuwe ESR-versie. Firefox versie 10 komt eind deze maand uit. Om de zes weken volgt een nieuwe versie, wat voor de ESR-variant dus neerkomt op een update.

Eind deze maand van Firefox 10 naar 11, maar eind dit jaar van Firefox ESR 10 naar ESR-versie 17: Klik voor groot

Mozilla komt hiermee deels terug op zijn besluit oude versies sneller af te kappen van support. De open source-stichting veroorzaakte met dat voornemen veel ophef onder zakelijke gebruikers, en gebruikers in het onderwijs en de overheidssector. Later werd die onvrede nog aangewakkerd door te stellen dat "de bedrijfsmarkt nooit een aandachtsgebied voor ons is geweest en dat ook niet moet zijn".

Versus Microsoft, en Chrome

Mozilla-hoofdontwikkelaar Asa Dotzler merkte dat op in een online-discussie over het schrappen van support voor Firefox 4. Hij raadde bedrijven toen IE9 aan. Microsoft sprong direct op dit 'zakelijke gebrek' van Mozilla, maar gaat binnenkort zelf over op automatische update voor zijn browser. Die updates zijn wel te weigeren, in tegenstelling tot de automatische updates voor Google's Chrome.

Update: Google verstrekt wel instructies aan beheerders om de automatische Chrome-updates te kunnen blokkeren. Het biedt daarvoor ook een group policy-template. Webwereld-lezer air2 wijst hierop in de comments.