De open source-webbrowser krijgt een ‘volg-me-niet’ knop die de privacy van gebruikers beter moet beschermen. De knop verschijnt in de aankomende versie 4.0. Gebruikers kunnen daarmee tracking door cookies van reclamenetwerken of van andere websites eenvoudig uitzetten. Deze functionaliteit is al wel beschikbaar via plug-ins, maar de nieuwe knop maakt het toegankelijker.

De macht aan de gebruiker

Mozilla-ceo Gary Kovacs zegt met de nieuwe knop de macht aan de gebruiker te willen geven. Volgens hem is er een verontrustend gebrek aan evenwicht tussen wat sites moeten weten over gebruikers om persoonlijke advertenties of diensten aan te bieden, en de data die ze verzamelen.

“Het is niet zo dat advertenties slecht zijn”, zegt hij tegen het Franse persbureau AFP, “het gaat erom wat ze doen met mijn gevolgde gedrag. Waar ik naartoe ga op het internet is hoe ik leef. Dat zijn nogal wat gegevens om op te slaan als je mij alleen advertenties wil laten zien”.

Microsoft wil hetzelfde

Ook Microsoft is bezig met een vergelijkbare functie. Het bedrijf gaat een optie “om het tracken van internetgedrag door derden tegen te houden” inbouwen in Internet Explorer 9. Gebruikers van IE9 moeten wel wat meer kennis hebben wie ze willen blokkeren. Zij moeten namelijk zelf een lijst aanleggen van websites die hen niet mogen volgen op internet.

Google waarschuwt op zijn beurt dat de manier waarop een ‘stealth’ browser werkt eerst goed uitgezocht moet worden. “Het idee van een ‘volg-me-niet’ knop is interessant, maar er lijkt geen consensus te zijn over wat tracking nu eigenlijk is”, zegt een woordvoerder van de zoekgigant die zijn geld vooral verdient met online-ads.

'Chrome niet'

Het bedrijf wil daarnaast wel zeker weten dat de nieuwe voorstellen zo worden uitgevoerd dat gebruikers nog controle hebben over hun privacy. “We kijken ernaar uit om de dialoog aan te gaan over hoe zo’n functie er uit zou zien. Ondertussen zoeken we naar nieuwe manieren om mensen meer transparantie en controle over hun online-privacy te bieden”, zegt de woordvoerder.

De ceo van Mozilla verwacht niet dat Google met een soortgelijke functie in Chrome zal komen. Dat schaadt volgens hem de commerciële belangen van Google te veel. Kovacs denkt dat Chrome volledig gebonden is aan de commerciële doelstellingen van Google. Hij ziet de browser van dat bedrijf dan ook niet als echt open, terwijl Google het wel zo profileert.